Zmajevima je itekako falio Edin Džeko u najboljem izdanju: Statistika za zaborav bh. kapitena

Imao problema i s povredom

Zmajevima je itekako falio Edin Džeko u najboljem izdanju: Statistika za zaborav bh. kapitena

Endin Čaušević, foto: T. Hebib

Reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je četiri boda iz prva dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Izabranici Roberta Prosinečkog u prvom kolu u subotu pobijedili su na Grbavici Armeniju sa 2:1, dok su sinoć u okršaju protiv starog rivala Grčke odigrali 2:2 iako su imali prednost od 2:0.

Bod protiv Grčke sigurno ne može biti zadovoljavajući za naš stručni štab i reprezentativce jer smo imali pobjedu u rukama. Naš tim je nakon 15 minuta vodio sa 2:0, ali smo u drugom poluvremenu igrali veoma loše što su Grci iskoristili i došli do izjednačenja.

Međutim, najviše kritika nakon ovih utakmica dobio je najbolji bh. fudbaler Edin Džeko koji nije bio na svom nivou. Džeko je protiv Armenije imao nekoliko dobrih prilika za gol, te je odigrao solidnu utakmicu, ali je protiv Grčke bio nevidljiv.

U prvom meču na Grbavici naš kapiten je imao dvije odlične prilike za gol koje nije iskoristio, te ukupno četiri udarca, od kojih je samo jedan išao u okvir gola selekcije Armenije.

No, protiv Grčke je naš najbolji fudbaler zakazao što se itekako osjetilo u igri Zmajeva koji mnogo zavise od Džeke. Iskusni napadač je imao samo jedan šut na meču, ali i to je više bio pokušaj da uposli nekog u petercu, no golman je uhvatio loptu.

Tačkice pokazuju šuteve u okvir, a iksići udarce izvan okvira protivničkog gola

Da Džeko nije bio na svom nivou najbolje pokazuje statistika iz ovih utakmica. On je uspio da izbori samo jedan faul na dvije utakmice što je zaista rijetkost.

U duelima nije bio toliko dominantan kao inače i u prosjeku je u ove dvije utakmice osvojio samo 32% duela s protivničkim igračima. Skok igra je također jača strana Džeke, no i to je bilo ispod očekivanja, jer je na dva meča u prosjeku osvojio 40% duela, a u meču protiv Grčke taj procenat bio je na skromnih 38%.

No, ono što je iznenađenje jeste da je protiv Grčke imao čak 16 izgubljenih lopti, a protiv Armenije sedam. Sve u svemu veoma blijedo izdanje našeg kapitena u prvim mečevima kvalifikacija i nadamo se da će se to znatno popraviti u utakmicama protiv Finske i Italije.

Također, iz PR službe Edina Džeke jutros su za SportSport.ba potvrdili da je iskusni napadač bio ispod svog nivoa jer je igrao povrijeđen. Džeko je imao povredu lože, ali je odlučio stisnuti zube i odigrati ove dvije utakmice, te pokazati koliko mu znači nastup za nacionalni tim.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ipak, jasno je da je i to bio faktor koji je bio ključan za lošije izdanje vjerovatno najvažnijeg igrača u ekipi Roberta Prosinečkog. Džeko možda nije trebao igrati protiv Grčke jer je na njemu bilo vidljivo da nije baš u svom elementu.

No, treba shvatiti i selektora koji je Grčku želio napasti s najjačim oružjem. Napad na početku je itekako uspio jer smo vodili sa 2:0 i nažalost naši Zmajevi to nisu izdržali. Međutim, nadamo se da će se Džeko i društvo vratiti još jači u narednom okupljanju, te da će Dijamant biti u pravoj formi i najboljem izdanju kako smo to od njega i navikli.

Top Komentari

Benjamingst
Edin Dzeko u Junu rusi Finsku!!!! Grcka ce ovaj put pasti!!!!
8 1
Romario 77
Fudbaler koji je nespreman ne moze igrati i kraj price. Folovi stisnuo.zube ne prolazi Stisnuo je zube i povrijeđeni Hasagic pa.primi gol od Albanije zbog povrede. Dzeko nama treba i.mi noljeg nemamo ali ako ne trci zbog povrede bolje da odmara pa da igra kad bude fit
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije