Flickov uslov za dolazak u Barcu bio je Hrvat, a Matthaeus otkriva koja dva nova igrača želi u timu

Nijemca čeka paklen posao

Flickov uslov za dolazak u Barcu bio je Hrvat, a Matthaeus otkriva koja dva nova igrača želi u timu

Edmir Škorić

Njemački stručnjak Hansi Flick već se nalazi u Barceloni i snimljen je večeras na večeri sa predsjednikom kluba Joanom Laportom, dok bi sutar i zvanično trebalo da postane glavni trener katalonskog diva.

Flick je ranije danas sletio u glavni grad Katalonije i odsjeo je u luksuznom hotelu u koji su potom stigli i članovi Bacelone.

Nijemac će potpisati ugovor na dvije godine, a predstavljanje će se obaviti u narednim danima. On dolazi umjesto Xavija, koji je spreman odreći se većine novca koji mu klub duguje za otpreminu. Sve što traži je 2,5 miliona eura koje je sam platio Al-Saddu u Kataru kada je prelazio u Barcelonu.

Flick, koji već šest mjeseci uči španski, u Barcelonu stiže s još dva pomoćnika. Riječ je o Toniju Tapaloviću, treneru golmana u Bayernu od 2011. do 2023. koji će obnašati dužnost pomoćnog trenera. Treći član njegovog stručnog štaba bit će Marcus Sorg, Flickova desna ruka u njemačkoj reprezentaciji. Trener golmana José Ramón de la Fuente, kojem Ter Stegen vjeruje, nastavit će trenirati golmane.

Flick i njegov štab imaju sve dogovoreno s Barcom u ekonomskom smislu, a od sada će se morati potpuno uključiti u planiranje koje vodi sportski direktor Deco. Njemački trener vjeruje da može izvući više potencijala iz trenutne ekipe i za sada nije tražio promjene u planiranju te se namjerava nastaviti kladiti na mlade igrače poput Laminea Yamala, Paua Cubarsíja i Héctora Forta, koji će danas je potpisao produženje ugovora s klubom do 2029.

Oglasi

Ima i odobrenje Roberta Lewandowskog s kojim dijeli agenta - Pinija Zahavija. Naime, Poljak je bio u središtu oluje. U sportskom planiranju zacrtanom s Xavijem ozbiljno se razmišljalo o mogućem odlasku. Xavi također nije bio za ostanke Joaa Felixa, Marcosa Alonsa i Oriola Romeua. Sada svi kreću od nule.

A legendarni Nijemac Lothar Matthaus tvrdi da se Flick raduje ovom poslu iako će možda to biti veliki izazov za njega budući na financijske poteškoće na koje će naići u Barceloni. Susrest će se sa starim prijateljima u svom novom sportskom projektu kao što su Ter Stegen, Gundogan i Lewandowski.

Matthaeus tvrdi da bi "mogao sa sobom dovesti još jednog ili dvojicu vrhunskih igrača", a onda otkrio i koje bi to igrače Nijemac volio da vidi u dresu Barcelone.

"Florian Wirtz, Jamal Musiala... Ima mnogo igrača koje bi želio imati sa sobom u Barceloni, ali vjerovatno neće biti financijski održivi," rekao je Matthaeus, koji je također istaknuo da se Flick "veseli što će trenirati Barcelonu".

"On pomalo navija za Španiju i tamo je proveo mnoga ljeta na odmoru s cijelom porodicom. Sretan sam zbog njega nakon svih neuspjeha koje je imao s Bayernom i njemačkom reprezentacijom", dodao je Matthaeus.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Flick je osvojio s Njemačkom kao selektor 2014. Svjetsko prvenstvo, a sa Bayernom Ligu prvaka, dva naslova Bundeslige, Kup Njemačke i Svjetsko klupsko prvenstvo. Kao trener je radio jedino u Bayernu i Njemačkoj, a ovo će biti prvi inostrani angažman.

S obzirom na sve probleme s kojima se Barca suočava, neće biti lako, naročito neće biti lako nadmašiti moćni Real Madrid u La Ligi, ali to će Flick pokušati da napravi.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Madridista
Ma samo namakni para da se sudije isplate. Kaka ba pojačanja? Plaćanje sudija je isproban recept koji je godinama funkcionisao...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi