Bio je kap koja je prelila čašu: Xavi poručio da mu više nije potreban, pa mu Laporta uručio otkaz

Portugalac prema sveu sudeći ostaje u Barceloni

Bio je kap koja je prelila čašu: Xavi poručio da mu više nije potreban, pa mu Laporta uručio otkaz

Endin Čaušević

Xavi Hernandez prije nekoliko dana dobio je otkaz na klupi Barcelone, a odmah nakon toga krenule su na vidjelo izlaziti sve negativne stvari koje su se dešavale u svlačionici katalonskog kluba.

Barcelona je prošlog petka iznenadila fudbalsku javnost objavom da je Xavi dobio otkaz iako je samo nekoliko dana prije toga španski stručnjak saopštio da će i naredne sezone biti na klupi ovog tima.

Međutim, nakon što je došlo do nesuglasica s čelnim ljudima Barcelone na kraju je odlučeno da je najbolje da Xavi napusti klub na kraju sezone i svoj posljednji meč imao je u nedjelju na gostovanju u Sevilli.

Nakon što je saopšteno da će Xavi dobiti otkaz u javnosti su se počele pojavljivati informacije oko toga zašto je Joan Laporta naprasno odlučio da legendi Barcelone uruči otkaz iako je nekoliko dana prije toga suzama radosnicama ispratio njegovu izjavu da ostaje u klubu.

Jasno je da se Laporti nisu svidjele izjave koje je Xavi dao nedavno vezane za finansijsko stanje u klubu i činjenicu da nije previše zadovoljan igračkim kadrom, te da zna da klub ne može dovesti neka zvučnija pojačanja.

No, pored toga Laporti je zasmetalo još nekoliko stvari, a u pitanju su igrači koje je Xavi otpisao i poručio da na njih neće računati naredne sezone s čime se Laporta i sportski direktor Deco očito nisu slagali.

Oglasi

Prvi kojeg je Xavi otpisao bio je Vitor Roque kojeg je Barca u januaru dovela za 40 miliona eura, a Brazilac nije dobio pravu šansu da se dokaže.

Pored Roquea pojavila se informacija da je Xavi odlučio da na ljeto Barcelona proda i Roberta Lewandowskog jer je smatrao da se treba osloboditi prostor za novog napadača s čime čelnici kluba nisu bili saglasni.

Ipak, kap koja je prelila čašu, kako piše katalonski Sport, bio je Joao Felix kojeg Xavi također više nije htio u ekipi.

Portugalac je ljetos stigao na posudbu iz Atletico Madrida, te su Laporta i Deco već očito odlučili da otkupe njegovo ugovor s čime Xavi nije bio saglasan i smatrao je da to nije dobra odluka kluba.

Oglasi

Xavi je u drugom dijelu sezone dosta manje koristio Felixa koji je utakmice većinom počinjao na klupi za rezervne igrače i na taj način dao je do znanja da mu Portugalac i nije potreban. No, Xavi i Deco nisu saglasni s tim i odlučni su da Felix ostane u Barceloni.

Sport navodi da Laporta i Deco vjeruju u Portugalca da može iduće sezone biti dosta bolji, a navodno na takvu odluku utjecaj je imao i njegov agent Jorge Mendes koji ima dobar odnos s čelnicima kluba.

I sam Felix ne želi da se vraća u Atletico ni pod koju cijenu, a kako stvari stoje klubovi će dogovoriti produženje posudbe na još godinu dana što Xavi nije želio.

Pored Roquea i Lewandowskog očito je Felix bio kap koja je prelila čašu i zbog čega je Xavi dobio otkaz. Situacija ovih igrača se drastično mijenja promjenom trenera i oni će biti na raspolaganju Hansiju Flicku.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Flick želi Lewandowskog u ekipi jer je imao s njim sjajan odnos u Bayernu, a spreman je da pruži šansu i Roqueu. Ukoliko Barca i Atletico dogovore Felixov ostanak jasno je da će i on biti u planovima njemačkog trenera u novoj sezoni.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi