"Mogao sam zarađivati 15.000 više, ali sam ih odbio, nisam fabrički radnik, novac mi je nebitan"

Henrik Larsson o odbijenici Manchester Unitedu

"Mogao sam zarađivati 15.000 više, ali sam ih odbio, nisam fabrički radnik, novac mi je nebitan"

Admin Čaušević

Henrik Larsson je svojevremeno bio jedan od najboljih svjetskih napadača. Većinu karijere je proveo igrajući za Celtic, dok je najveće međunarodne uspjehe imao golgeter Barcelone. 

Prepoznatljiv po pletenicama, a zatim i kratkoj kosi Larsson je bio neumoljiv pred protivničkim golovima. Tako je igrajući za Celtic na 315 mečeva zabio čak 242 gola.

S Barcelonom je stigao do Lige prvaka 2005. godine, a nešto kasnije je imao i kratku epizodu u Manchester Unitedu kada je iz drugog pokušaja ispunio želju Sir Alexu Fergusonu da ga trenira.

Ipak, legendarni Šveđanin je odbio Manchester United kada je bio na svom vrhuncu, krajem 90-ih godina. Sam je priznao da mu nije bio novac u interesu jer je želio da igra fudbal.

"Imao sam priliku otići u Manchester United 1990-ih iz Celtica, rekao je Larsson za The Guardian te nastavio:

Oglasi

"Zarađivao bih više, možda 10.000 ili 15.000 funti sedmično više. U Celtic sam došao nakon tri i pol godine u Feyenoordu, gdje je sve bilo uspona i padova.

"U Celticu sam stao na noge i želio sam nastaviti s tim. Igrali smo u Kupu UEFA, igrao sam za Švedsku, nisam osjećao da trebam ići negdje drugdje. Nisam postao superzvijezda u Barceloni, postao sam superzvijezda u Celticu."

Larsson je nakon toga ispričao da se danas sve više gleda novac i da je to postalo najvažnije u modernom fudbalu.

"Zasitio sam se igre jer je novac važniji više nego ikad. I znam da sam dobro zaradio tokom karijere."

"Ne možete me porediti s tvorničkim radnikom, ali kao profesionalni fudbaler nikad nisam mario za novac. Samo sam želio igrati fudbal, volio sam igru."

Poslije okončane igračke karijere Larsson se povremeno bavio i trenerskim poslom tako je 2020. godine bio pomoćnik Ronaldu Koemanu u Barceloni.

Sada ima 52 godine, Larsson se prilagodio životu daleko od fudbala, a svoje vrijeme provodi sa unucima, vodi svoju liniju odjeće i igra golfa.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti