Historijski meč i prepuno Koševo: Kako su Salihamidžić i Bolić srušili Italiju prije 24 godine

Utakmica koja će se zauvijek pamtiti

Historijski meč i prepuno Koševo: Kako su Salihamidžić i Bolić srušili Italiju prije 24 godine

E. Čaušević

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak počinje svoj put u novom izdanju Lige nacija, a ovaj put izabranike Dušana Bajevića očekuje itekako težak ispit i gostovanje kod Italije.

Zmajevi su u prošlom izdanju Lige nacija uspjeli da osvoje prvo mjesto i izbore plasman u Grupu A gdje su najjači timovi. Pored Italije s nama u grupi je još i Poljska s kojom nas očekuje okršaj narednog ponedjeljaka pred praznim tribinama u Zenici.

Što se Italije tiče za nas je to protivnik o kojem se sve zna, a posebno jer smo protiv njih igrali u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo prošle godine. Italija je u oba susreta bila bolja od našeg tima. Prvi meč u Torinu dobili su sa 2:1, dok su nas u novembru prošle godine pobijedili na Bilinom Polju sa 3:0.

Međutim, kada se u fudbalskom kontekstu spomene Italija navijači u Bosni i Hercegovini prvo pomisle na 6. novembar 1996. godine kada su Azzurri odlučili da dođu na Koševo, a ova utakmica ostala je zlatnim slovima upisana u historiju našeg fudbalskog tima.

Naime, Italija je bila prva reprezentacija koja je gostovala u BiH nakon završetka rata, a interes za ovaj meč bio je nevjerovatan. Na stadionu Koševo bilo je skoro 40.000 gledatelja koji su pokazali koliko im je fudbal nedostajao svih tih godina tokom agresije.

Da ovaj dan bude savršen za Bosnu i Hercegovinu i sve ljude koji su s nevjerovatnim emocijama slušali intoniranje himne države za koji su mnogi dali svoje života pobrinuli su se reprezentativci koji su pobijedili veliku Italiju sa 2:1.

Zbog toga je 6. novembar toliko poseban za svakog bh. navijača, a prema Italiji se uvijek pokazuje veliko poštovanje jer su u ne tako idealnim uslovima koji su vladali u BiH odlučili da doputuju u Sarajevo i čak preuzmu sve troškove organiziranja ove utakmice.

Meč na Koševu igrao se od 15 sati jer tada na stadionu Koševu nisu radili, a atmosfera je bila zaista nevjerovatna jer su tribine bile "pune kao šibica". Kao što smo već spomenuli BiH je slavila sa 2:1, a golove za naš tim postigli su Hasan Salihamidžić i Elvir Bolić. Jedini strijelac za goste bio je legendarni Enrico Chiesa.

Koševo je "eksplodiralo" u petoj minuti utakmice kada je BiH povela sa 1:0 golom tada 'golobradog' Salihamidžića. Samo pet minuta kasnije Chiesa je poravnao na 1:1, ali u finišu prvog dijela gol za pobjedu i konačnih 2:1 postiže legendarni Bolić.

Najboljih trenutaka i golova s ove utakmice koja će se zauvijek pamtiti možete pogledati u videoprilogu ispod. Ukoliko ste imali privilegiju da budete na ovom meču ili ga pak pratiti putem TV ekrana sigurno je da će detalji s ove utakmice u vama probuditi posebne emocije.

Prijateljski meč.

BiH - Italija 2:1 (Salihamidžić 5', Bolić 43'/Chiesa 10')

BiH: Dedić, Konjić, Begić, Jašarević, Šabić, Halilović, Beširević, Salihamidžić, Baljić, Glavaš, Bolić.

Igrali su još: Pintul, Kapetanović, Musić, Dadić, Brkić.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Italija: Toldo, Maldini, Padalino, Torricelli, Carnasciali, Baggio, Di Matteo, Albertini, Casiraghi, Chiesa, Zola.

Još su igrali: Marchegani, Apolloni, Giunti, Lentini, Simeone, Ravanelli.

Top Komentari

struja
Ma to je bila humanitarna pobjeda.
0 7
Hudnik
Ljudi se smilovali da nam dođu mi ih pobijedili ??
0 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi