Novi skandal trese Hrvatsku: Neshvatljivo šta je sudija napravio dok je Livaja izvodio penal!

Nije pratio ono što je trebao

Novi skandal trese Hrvatsku: Neshvatljivo šta je sudija napravio dok je Livaja izvodio penal!

E. Čaušević

Hajduk je jučer razočarao svoje navijače jer je poražen na Poljudu od Lokomotive (1:2) u meču 27. kola SuperSport HNL-a čime je zakomplikovao borbu za prvaka Hrvatske. U centru pažnje našao se Marko Livaja zbog promašenog penala koji je izazvao novi skandal u hrvatskom fudbalu.

Hajduk je imao ulogu favorita u jučerašnjoj utakmici i očekivalo se da će Splićani pred svojim navijačima doći do nova tri boda, ali na kraju Lokomotiva je uspjela da šokira Poljud.

Gosti iz Zagreba slavili su jučer u Splitu sa 2:1, a junak Lokomotive bio je Robert Mudražija koji je postigao oba pogotka.

Jedini strijelac za Hajduk bio je Livaka u sudijskoj nadoknadi utakmice, ali napadač ovog tima bio je bez dileme tragičar jučerašnjeg meča jer je kod rezultata 0:1 promašio penal.

Sve se dešavalo u 55. minuti kada je dosuđen kazneni udarac za Hajduk, a Livaja je bio taj koji je namjestio loptu na bijelu tačku.

Oglasi

No, napadač domaćih panenkom je pokušao da savlada golmana Lokomotive, te se propisno obrukao.

Međutim, zbog tog penala nastao je novi skandal u hrvatskom fudbalu jer su navijači Hajduka bijesni što nije reagovala VAR soba i smatraju da je Livajin penal morao biti ponovljen.

Na ponovljenom snimku vidjelo se da su dvojica igrača Lokomotive ušla u kazneni prostor prije nego što je Livaja udario loptu, te navijači kluba s Poljuda smatraju da je sudija Igor Pajača morao da ponovi penal za domaći tim.

Pravila kažu da niko ne smije biti u kaznenom prostoru od ostalih igrača dok fudbaler koji izvodi penal ne udari loptu, a na snimku se vidjelo da su barem dvojica igrača Lokomotive prekršili to pravilo.

Oglasi

No, također VAR u tom slučaju ne može ni reagovati jer tu stvar isključivo prate glavni i pomoćni sudija, ali su oni bili fokusirani da li će golman ostati na liniji, te utrčavanje igrača nisu ni pratili.

Inače, u takvim situacijama glavni sudija prati utrčavanje igrača u kazneni prostor, dok je pomoćnik zadužen za golmana. No, vidjelo se da je Pajač bio fokusiran na Livaju i golmana, te ostale igrače nije ni gledao i nije ni čudo što na kraju nije reagovao.

   Na ponovljenom snimku se vidjelo da je sudija Pajač gledao Livaju i golmana, a ne igrače koji su utrčavali u kazneni prostor

Jasno je da je penal Hajduka trebao biti ponovljen jer je pravilo prekršeno, ali sudija i pomoćnik tu situaciju nisu ni pratili, te zbog toga nisu ni reagovali što je izazvalo bijes navijača Hajduka.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

U VAR sobi su u tom trenutku nemoćni jer ne smiju naknadno reagovati u takvoj situaciji. Doduše, odmah nakon penala VAR je gledao neku situaciju, a moguće je da su samo sugerisali Pajaču da je pogriješio, ali već je bilo kasno za promjenu odluke i meč je nastavljen.

Rijeka je prva na tabeli sa 59 bodova i ima četiri boda više od Hajduka koji je drugi. Dinamo je trećeplasirani s 51 bodom, ali i dvije utakmice manje u odnosu na Rijeku i Hajduk.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Frane
Pa onda se trebao ponoviti penal i na Maksimiru u prvom kolu pri rezultatu 1 0 za dinamo, a ovdje je još ovaj nali albanac bio gurnut u prostor. Čestitke Rijeci na tituli.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi