Hotić: Igram standardno u jakoj ligi, ali to očito još nije dovoljno za poziv u reprezentaciju
Hotić je imao najbolju sezonu od naših igrača u Belgiji, ali to mu nije bilo dovoljno da skrene pažnju selektora Ivayla Peteva

Završen regularni dio sezone u Belgiji

Hotić: Igram standardno u jakoj ligi, ali to očito još nije dovoljno za poziv u reprezentaciju · Intervju

D. Kurbegović

U Belgijskom nogometnom prvenstvu završen je regularni dio sezone. Sada slijedi play-off gdje će se osam klubova boriti za titulu, odnosno izlazak u Evropu. S druge strane ekipa Beerschota će narednu sezonu igrati u rangu niže, dok će tim Serainga u razigravanje za ostanak u ligi.

Naša država kada je u pitanju Belgija i najjači rang takmičenja ove sezone je imala četiri predstavnika. Smail Pljevljak nastupao je za Eupen, Dino Hotić za Cercle Brugge, Gojko Cimirot za Standard, dok je u ulozi trenera Danijel Miličević sinoć osvojio s Gentom finale Kupa Belgije.

Sezona kada je u pitnaju nogomet završena je za sve trojicu naših nogometaša, a najbolju sezonu je imao 26-godišnji Dino Hotić, koji je ove sezone eksplodirao u dresu ekipe Cercle Bruggea. Nakon završetka sezone kontaktirali smo ovog ofanzivca, kako bismo za SportSport.ba porazgovarali o sezoni u Belgiji, kvaliteti lige i nogometu u ovoj zemlji, plasmanu njegovog kluba, njegovim igrama, ali i reprezentaciji BiH, rezultatima i povratku u najdraži dres.

Dino nakon 34. kola vaša ekipa je zauzela 10 mjesto sa 45 bodova. Da li ste zadovoljni plasmanom, odnosno jeste li ispunili zacrtane ciljeve?

"Definitivno na kraju sezone možemo biti zadovoljni, s obzirom na to da smo većim dijelom bili u donjem dijelu tabele. Imamo jednu od najmlađih ekipa u ligi, te smo sezonu završili iznad ekipa koje imaju dosta veći budžet nego naš klub".

Skoro dvije godine si u Belgiji, kakav je kvaliteta te lige, vrlo dobro znamo kakvu imaju reprezentaciju, ali kakva je uopće liga, kako se igra, kakvi su protivnici?

Oglasi

"Kvaliteta lige je zaista odličan, dinamično je dosta, ima dosta mladih igrača i nije lagano igrati ovu ligu. Imena Anderlechta, Club Bruggea, Genta, Genka, Antwerpena su sigurno dobro poznata ljubiteljima fudbala širom Evrope".

Ove sezone si odigrao 33 od 34 moguće utakmice u sezoni, postigao si sedam golova uz 11 asistencija, da li si zadovoljan ličnim učinkom ove sezone?

"Drugi strijelac sam ekipe, te jedan od najboljih asistenata lige, sigurno da sam napravio korak naprijed u svojoj karijeri i da mogu biti zadovoljan ovom sezonom".

Ugovor imaš još godinu dana, razmišljaš li o novom iskoraku u svojoj karijeri?

Oglasi

"Sigurno da je dolazak ovdje pravi potez u mojoj karijeri, imam ugovor još godinu dana, ali ne zamaram se šta će biti sutra, imam agenta koji je stalno u kontaktu s klubom i vidjet ćemo šta će se desiti u narednom periodu".

Neizbježna tema je reprezentacija Bosne i Hercegovine, jesi li pratio posljednje utakmice i šta misliš o rezultatima?

"Naravno da pratim svaku utakmicu reprezentacije, ali ja iz kućne atmosfere ne mogu sada davati neke kritike jer nisam s ekipom. Ono što sam ja siguran i uvjeren da naša reprezentacija ima dobre igrače i potencijal da napravi mnogo bolje rezultate".

Nije vas bilo na spisku u posljednje vrijeme, javnost je s razlogom bila nezadovoljna što nisi pozivan od strane selektora Ivayla Peteva, kada su se svi mogli uvjeriti da si ovu sezonu igrao zaista dobro?

"Od kako sam prihvatio poziv prijašnjeg selektora Roberta Prosinečkog i zaigrao za Bosnu i Hercegovinu, naravno da se nadam uvijek pozivu, ako igram dobro i standardno. Ne znam da li je to dovoljno da me selektor pozove, očito da još nije".

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Ima li BiH kvalitetu da se u narednom periodu plasira na neko veliko takmičenje?

"Siguran sam da imamo kvalitete i vjerujem da dobar timski duh i zajedništvom možemo nadoknaditi neki manjak kvaliteta. Jedan od primjera je i reprezentacija Makedonije, koji su napravili nekoliko sjajnih rezultata i izbacili su veliku Italiju i ostavili je bez odlaska na Svjetsko prvenstvo", kazao je za SportSport.ba Dino Horić, ofanzivac koji je posljednju utakmicu za reprezentaciju BiH odigrao 18. novembra 2019. godine u pobjedi protiv Lihtenštajna 0:3 u gostima.

Top Komentari

Dzematlija
Dino realno nije nista losiji od ovih koje savez gura preko Peteva. Za njega bi trebalo biti mjesta, kao i godinama za Vrancica, Prcica... Pogledajte jednog Viscu. Dva razlicita igraca kad je igrao za reprezentaciju i za klub. Sam Prosinecki je to rekao za turske medije. Postoji razlog zbog kojeg ne daju sve od sebe, pa se oproste ranije. Nece da igraju zbog saveza, evo sijeci me ako nije tako. Moglo se jos toga napraviti, nego nisu htjeli zbog saveza, jer se zovu neki poluigraci. Sto je Begovic otisao/otjeran? Nesto je malo rekao, pa su ga usutkali. Boga pitaj sta se sve desava, a da se ne smije iznijeti u javnost. Zato sam ih prestao pratiti. To je ciganluk obicni, nazalost.
5 0
HUNTER
Sine Dino, nije dovoljno za poziv u reprezentaciju, jer ne možeš doći na red od Gojaka, Pirića i raznih seronja koji se godinama vuku po reprezentaciji. Možda da pitaš njihove tate kako je najlakši način da uđeš u reprezentaciju, debljina koverte ili čupanje rukava, baš kao što to radi tata Gojak.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi