Bitka na sredini terena odlučit će mostarski derbi

Zrinjski ili Velež?

Bitka na sredini terena odlučit će mostarski derbi

Kenan Lizde

Danas se u Mostaru igra gradski derbi između Zrinjskog i Veleža, a raspoloženje u kojem dočekujemo ovu utakmicu nije potpuno sportsko.

Mnogo se ovih dana pisalo o navijačima oba kluba, o njihovim sukobima, te o zabrani dolaska gostujućih navijača.

Uglavnom, u svim najavama glavne zvijezde derbija su navijačke grupe i dešavanja oko njih, dok se vrlo malo pisalo o onome što će se dešavati na terenu.

Treneri obe ekipe imaju zavidan CV, bili su pomoćnici u dosta jakim klubovima, s tim da je Klafurić kao glavni trener imao bolje rezultate u sredinama gdje je radio.

Petrović je kao asistent radio sa velikim trenerskim imenima i sigurno je stekao ogromno znanje.

Oglasi

Prednost Klafurića je pola godine duže provedenih u Wwin Premijer Ligi, gdje je sigurno bolje upoznao ligu i protivnike, a pogotovo je imao duže vremena da njegovi igrači usvoje metode rada koje on zahtijeva.

Oba trenera koriste 4-2-3-1 kao osnovnu taktičku postavku, s tim da postoji određena razlika u prezentaciji tih taktika.

Petrović u sredini terena voli postaviti dva zadnja vezna i jednog ofanzivnog (tzv. 10-ka), dok Klafurić obično postavlja sa jednim defanzivnim veznim (tzv. 6-ica) i dva prednja vezna (tzv. 8-ice).

Razlog što smo posebno apostrofirali vezne linije je što mislimo da bi upravo tu mogli dobiti rješenje današnje utakmice.

Onaj vezni red koji se uspije nametnuti tačnijom primopredajom, te kontrolisanom agresijom u oduzimanju "ničijih" lopti, bi trebao da donese prevagu svojoj ekipi te puno lakše iskontroliše ovaj meč.

Oglasi

Ostali dijelovi ekipa su većinom podjednaki, direktni dvoboji krila i bekova bi mogli biti prilično izjednačeni.

Napadači su posebna priča, Bilbija je pogotkom prošlo kolo najavio povratak forme pred gradski derbi.

Na toj poziciji Zrinjski ima još jedno kvalitetno rješenje u vidu Mulahusejnovića, pa ih sigurno možemo smatrati kvalitetnijim na ovoj poziciji. Kod Veleža Haskić dugo nije zabio, a rezervna opcija Džafić je suspendiran zbog kartona.

Krilni igrači koji započnu utakmicu su kod obe ekipe dosta kvalitetni, pa slobodno možemo reći da je riječ o dvije ekipe sa najboljim krilima u ligu, s tim da Zrinjski ima dosta bolja rješenja sa klupe za te pozicije.

Možemo očekivati dobru utakmicu, sastaju se dvije ekipe koje su svoj trkački i energetski maksimum tempirali za ovaj dio sezone.

Taktički djeluje da je Velež u blagoj prednosti, jer su duže sa svojim trenerom i prilično dobro slijede njegove ideje.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Izrazitu prednost Zrinjski ima u kvaliteti širine rostera, gdje definitivno ima duplirana rješenja na svim pozicijama, za razliku od Veleža koji ima problema na određenim pozicijama uzrokovanih kartonima i povredama.

Teren Pod Bijelim Brijegom je jedan od najkvalitetnijih u državi, a meč sudi Irfan Peljto najbolji bh. sudija. Svi uslovi za jednu veliku utakmicu su spremni, sve ostalo je na igračima.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SonPen1946
Mostarci, sretno!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi