"I mene je zvala BiH, ali uzalud, odlučio sam ranije za koga ću igrati"
EPA

Fudbaler italijanskog SPAL-a je porijeklom iz BiH

"I mene je zvala BiH, ali uzalud, odlučio sam ranije za koga ću igrati"

Odluka Dine Hotića da dres Slovenije zamijeni onim BiH i danas je jedna od glavnih tema u tamošnjoj javnosti.

Od najmlađih dana Hotić (24) je nastupao pod zastavom Slovenije i mnogi su u njemu vidjeli igrača za budućnost, ali kako dosad šansu u A timu nije dočekao, utjehu je našao u pozivu Roberta Prosinečkog i sada će igrati za BiH.

Hotić je jedan od rijetkih 'Slovenaca' koji postupio na ovakav način. Godinama unazad bilo je mnoštvo fudbalera iz naše zemlje koji si igrali za Zmajčeke, dovoljno je pomenuti Samira Handanovića, Zlatka Dedića, Zlatana Ljubijankića, a ima ih i u današnjem timu.

Jedan od njih je Jasmin Kurtić koji od 2011. godine nastupa u Serie A. Njegovo porijeklo je iz Banovića, međutim o igranju za BiH nije nikada razmišljao, pa je u međuvremenu sakupio više od 50 nastupa za slovenski državni tim.

"Prije sedam godina povjerenje mi je prvi ukazao tadašnji selektor Slovenije Slaviša Stojanović, da bi sedam dana kasnije primio poziv i od ljudi iz BiH. Nije bilo ništa, ja sam im odmah dao do znanja da sam se odlučio za Sloveniju, tako bi bilo čak i da su se javili prije", otkrio je Kurtić za Sportal, pa obrazložio svoju odluku.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Vidite, Slovenija je meni i mojoj porodici dala hljeb, krov nad glavom. To su stvari koje se poštuju i ne zaboravljaju. Tu su mi, uostalom, i prijatelji, tako da nije bilo dileme kada sam se morao odlučiti."

Kurtić je u Sloveniji ujedno i rođen, a prije nego što je otišao u Italiji, nastupao je tamo za Belu Krajinu i Goricu.

Top Komentari

Prazina
Zašto bi mu uopšte BiH bila ispred zemlje u kojoj je rođen, u kojoj je stekao sve, u kojoj mu žive svi do kojih mu je stalo?
16 9
Benjamingst
Igraj onda za Sloveniju. Mislim da je tebi krivi sto je Dino izabrao BiH.
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi