Ilkay Gundogan u šoku nakon transfera u Barcelonu - ove stvari uopšte nije očekivao

Kao da nikada nije gledao La Ligu

Ilkay Gundogan u šoku nakon transfera u Barcelonu - ove stvari uopšte nije očekivao

Edmir Škorić

Iskusni njemački veznjak Ilkay Gundogan ovog je ljeta potpisao za Barcelonu, ali sam početak nove avanture za njega je poprilično šokantan jer je uočio da stvari nisu onakve kakve je očekivao prije dolaska.

Gundogan je u redove šampiona Španije došao kao slobodan igrač, nakon što je kao jedan od najboljih veznjaka s Manchester Cityjem osvojio Premier ligu, Ligu prvaka i FA kup.

On je debi u Barceloni imao u 1. kolu na gostovanju kod Getafea. Taj meč završen je bez golova, ali uzbuđenja nije nedostajalo. Vidjeli smo po jedan crveni karton na obje strane, dok je sam meč na momente više ličio na ragbi nego na nogomet. U 70. minuti čak je i sam Xavi isključen s terena zbog rasprave sa sudijama.

Prema pisanju španskih medija, tokom ovog meča Ilkay Gundogan je bio iznenađen što rivale španskog šampiona više zanimaju noge protivnika, nevidljivi udarci laktom ili stalna zamjeranja prema sudiji nego sama utakmica.

Ovaj 32-godišnjak je pravio elokventne face iz kojih se može zaključiti da mu se ova specifičnost igre ne sviđa. Podsjetimo, prije Manchester Cityja, Gundogan je sedam godina igrao na terenima Bundeslige u Borusiji Dortmund, gdje je kultura igre, kao i u Engleskoj, na visokom nivou. Scene koje su uobičajene u La Ligi tamo se rijetko viđaju.

Oglasi

Dok je prvi meč protiv Getafea samo iznervirao Gundogana, drugi poraz od Cadiza je bio gorko-slatki. U ovom susretu njemački vezista nije krio zaprepaštenje koje je izazvalo dešavanja na terenu. Igrači iz Cadiza su konstantno glumili povrede, provocirali igrače Barcelone u svakoj prilici ili namjerno odugovlačili.

Ovo i mnoga druga nesportska ponašanja rivala uplašila su Ilkaya Gundogana. Igrač nije mogao vjerovati da ovako izgledaju utakmice La Lige protiv najslabijih ekipa.

Konačno, nakon golova Pedrija i Ferrana Toresa, Xavijevi igrači su slavili protiv Cadiza 2:0, a Guendogan je upisao prelijepu asistenciju za Pedrija, uputivši okomito dodavanje vanjskom stranom noge.

Španci dodaju da Nijemac nije navikao na "teatar" na terenu, a njegova adaptacija na takve specifičnosti igre još traje.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Došao je u Španiju i nakon samo dvije utakmice bio je zadivljen najgorim dijelom našeg nogometa", objavio je Mundo Deportivo.

Čini se da je Gundogan onda zaista premalo gledao utakmice La Lige na TV-u jer se već godinama na španskim terenima mogu vidjeti stvari koje nisu uobičajene za većinu evropskih liga. Bilo kako bilo, Barcelona u nedjelju od 17:30 sati gostuje Villarrealu u 3. kolu.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Benz
Pazi, Uefalonisti kukaju na sudije, kakve pizde male gurbetske..
2 1
rime_
Ne zovu je djaba La Farma
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi