Gundogan potpuno iskren: "Jedino pozitivno je što gore ne može"

Nijemci u krizi

Gundogan potpuno iskren: "Jedino pozitivno je što gore ne može"

Edmir Škorić

Fudbalska reprezentacija Njemačke ne igra dobro u posljednje vrijeme, a nakon poraza od Turske, poražena je i od Austrije sa 2:0.

Nijemci se direktno plasirali na Euro jer su domaćini turnira, ali u prijateljskim utakmicama su očajni tokom cijele godine.

Iako su pod vodstvom novog selektora Juliana Nagelsmanna krenuli pobjedom protiv SAD-a, uslijedilo je brzo prizemljenje i dva poraza, prvo od Turske, potom i od Austrije.

"Razočarani smo i uznemireni. Olakšali smo Austriji da stvara šanse. Budimo iskreni: ne radi se samo o odbrani, odbrana počinje napadom. Ne može biti gore - možda je to jedina pozitivna tačka do sad", kazao je kapiten Njemačke Ilkay Gundogan.

"Naravno, vrlo je neugodno živjeti četiri mjeseca sa ova dva negativna rezultata. Svako treba da pokaže sve od sebe i da se optimalno pripremi za martovske utakmice. Situacija treba samo da se popravi - nema drugog načina", dodao je veznjak Barcelone.

Oglasi

Iako su u lošoj formi, Nijemce mnogi smatraju jednim od najvećih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva, ali Nagelsmannu i igračima predstoji puno posla.

Objavljen je u njemačkim medijima i tekst o tome kako je samo osam reprezentativaca sigurno za EP ako ih povrede zaobiđu, dok će se mnogi drugi morati izboriti za mjesto.

Na toj listi povlaštenih nalazi se i iskusni kapiten Ilkay Gundogan, koji će predvoditi Nijemce na Euru, a može ga u tome spriječiti jedino neka nesreća ili povreda.

Nagelsmann ima svoje favorite, a među njima je i Joshua Kimmich, pa će zvijezda Bayerna sigurno igrati na Euru, baš kao i njegovi saigrači Leon Goretzka, Jamal Musiala i Leroy Sane.

Mjesta će biti i za napadača Borussije Dortmund Niclasa Fullkruga, kao i mladu zvijezdu Bayer Leverkusena Floriana Wirtza.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Fullkrug je dao 10 golova na 13 utakmica za Njemačku i sigurno ide na Euro, baš kao i Wirtz kojeg Nagelsmann smatra ključnim igračem tima i koji Bayer Leverkusen drži na vrhu Bundeslige.

Drugi igrači koji su blizu toga da "potvrde" odlazak na Euro su Thomas Muller, Kai Havertz, Serge Gnabry, Pascal Gross, Robin Gosens, Mats Hummels, Antonio Rudiger, Jonathan Tan, te golmani Neuer i Ter Stegen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi