Infantino najavljuje velike promjene: Od Katara 2022. godine sve će biti drugačije!
Mnogobrojne ideje čelnih ljudi ne donose previše dobrog fudbalerima koji su ionako izloženi zaista velikim naporima tokom dugih sezona (Foto: EPA)

Proširenje SP-a

Infantino najavljuje velike promjene: Od Katara 2022. godine sve će biti drugačije!

M. Šljivak

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino ponovo je potvrdio da postoji mogućnost da na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine po prvi put igra 48 reprezentacija.

Na sastanku Izvršnog odbora FIFA u Marakešu Infantino je potvrdio zainteresovanost za proširenje Mundijala, a već za četiri godine bismo mogli gledati 48 selekcija na završnom turniru, umjesto dosadašnje 32.

"Razmatramo mogućnost da na Svjetskom prvenstvu 2022. godine učestvuje 48 timova. U Kataru su otvoreni za takvu ideju, ali moramo da vidimo posstoje li organizacione mogućnosti za tako nešto", rekao je Infantino.

Čelni čovjek FIFA najavio je i kako bi Katar mogao dobiti pomoć susjednih država.

"Teško je organizovati Svjetsko prvenstvo sa 48 timova samo u jednoj zemlji. Ideja je da se neke utakmice odigraju u susjednim zemljama. Međutim, znamo kakva je situacija u Zalivu, ali mi smo fudbal, a ne politika. Vidjet ćemo šta će se dogoditi", istakao je Infantino.

Plan je proširenje i Svjetskog klupskog prvenstva

Svjetsko klupsko prvenstvo također bi se moglo proširiti. Trenutni format je već dugo prisutan i na završnom turniru igra sedam klubova, šampioni kontinenata i organizator takmičenja.

Ipak, cilj je da u narednim godinama ovo takmičenje broji 24 kluba. To je Infantinova velika želja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Želimo organizovati pravo Svjetsko prvenstvo za klubove. Razmatramo opciju da nastupe 24 tima sa svih kontinenata. Istina, najbolji timovi svijeta su u Evropi, ali mi želimo da tu budu timovi iz cijelog svijeta", rekao je Infantino.

Proširenje Svjetskog prvenstva, kako reprezentativnog, tako i klupskog, sigurno će najmanje goditi fudbalerima, koji ionako igraju veliki broj utakmica tokom sezone, a ovo će im bi im bespotrebno donijelo nove napore.

Top Komentari

pogba69
Pa nisu igrači mašine da odigraju 200 utakmica u sezoni, domaća liga,kupovi, LP, EL, kvalifikacije razne, onda ta prvenstva
2 0
ArminA
Mislim da vise nece biti one drazi za ta prvenstva . Polako ali sigurno ubijaju nogomet koji je bio nesto najbolje i najljepse u nasim napacenim zivotima .
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi