Ponoćna bomba iz Amerike: Edin Džeko dobija novog gazdu za milijardu dolara!

Sve će biti gotovo u narednim danima

Ponoćna bomba iz Amerike: Edin Džeko dobija novog gazdu za milijardu dolara!

A. Čaušević

Početkom 2022. godine Edin Džeko će dobiti novog gazdu. 

Negdje oko ponoći po centralnoevrpskom vremenu stigla je vijest iz SAD-a da Inter mijenja vlasnika te da će sve biti ozvaničeno u narednim danima.

International Business Times je objavio vijest kako će PIF (Investicioni Fond iz Saudijske Arabije) za milijardu dolara kupiti dionice Intera te postati većinski vlasnik Nerazzurra.

PIF je jedan od najvećih fondova koji upravlja investicijama vrijednih 400 milijardi dolara u 13 različitih sektora. Radi se o fondu koji je prije nekoliko mjeseci postao najbogatiji klub na svijetu.

Poznato je da Inter ima ogromnih finansijskih problema, tačnije kompanija Suning koja od 2016. godine kontroliše 70 % upravljačkih prava milanskog kluba.

U sezoni 2020/21 kada je osvojen Scudetto je ostvaren gubitak od čak 320 miliona, a trenutno se svakog mjeseca bilježi gubitak od 15 miliona dolara.

Oglasi

Tako su prodati Romelu Lukaku i Achraf Hakimi koji su u kasu donijeli nešto više od 150 milona, dok je s klupe otišao i idejni tvorac šampionskog tima Antonio Conte koji je nakon 11 godina čekanja donio šampionski pehar na Giuseppe Meazzu.

To se na sreću Nerazzurra nije odrazilo previše na rezultate pošto je Inter lider u Seriji A, ujedno je ostvaren i plasman u osminu finala Lige prvaka.

Velike zasluge zašto je tako nosi i Džeko koji je ljetos stigao besplatno te je sjajnim partijama (11 golova i 5 asistencija) dao značajan doprinos. Sada će popularni Dijamant praktično preko noći početi igrati za najbogatiji klub na svijetu.

Primopredajom vlasništa Inter će postati najbogatiji klub na svijetu ispred Newcastle Uniteda, dok će Saudijska Arabija postati jedan od glavnih "igrača" u svijetu fudbala odmah uz Katar (PSG) i Ujedinjene Arapske Emirate (Manchester City).

Potražite više informacija na temu Serie A:

Italijanskom fudbalu su neophodni bogati investitori obzirom da neki od najuspješnih klubova poput Juventusa konstantno bilježe gubitke pa je tako torinski klub nedavno izvršio uvećanje kapitala za 366 miliona eura.

Američki investicioni fondovi su vlasnici šest klubova u Seriji A, obzirom na krizu kupili su ih za veoma povoljne uslove, već sada troše milione dolara, međutim još uvijek čekaju na pravu zaradu.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1616618433
Nisam siguran koliko je ovo ustvari dobra vijest za Inter. Suning je radio pametno i strpljivo. Dovodili su prave ljude i u pravo vrijeme, opet podigli klub. Kad ih je korona pritisnula, opet su pravili pametne poteze i uzimali tačno ono što im treba. Vidi se da u klubu vlada dobra atmosfera, a među igračima prava hemija. Sad ubrizgati tonu para u klub i transfere, ne znači nužno i uspjeh. Više vidim da će ih ovo izbaciti iz kolosijeka.
4 0
C.Banks
I trebaju upravljati ovim klubovima ljudi koji imaju nos za biznis. Arapi znaju uložiti da im se vrati duplo. Pogledaj samo koliko su izgradili, sad im se sve vraća kroz turizam
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi