Iranci otkazali prenos meča Augsburg - Bayern jer je utakmicu sudila žena
Zakon je jednostavno takav. On se ne može kršiti, posebno u Iranu, pa je utakmica njemačke Bundeslige u posljednji tren "skinuta" sa programa (Foto: EPA)

Iranci otkazali prenos meča Augsburg - Bayern jer je utakmicu sudila žena

M. Šljivak

Iranska televizija poznata je po mnogim presedanima kada su u pitanju prenosi fudbalskih događaja.

S obzirom na to da je u ovoj zemlji na snazi Šerijatski zakon i da žene moraju biti pokrivene, to je upravo bio razlog što je otkazan prenos meča Bayern - Augsburg.

Ovu utakmicu sudila je poznata njemačka sutkinja Bibiana Steinhaus. Kada su saznali za to, utakmica je automatski maknuta sa TV programa i gledaoci u Iranu su ostali uskraćeni za ovaj zaista sjajni meč.

Iako je Iran zaista prelijepa zemlja, tamo se mora živjeti po određenim pravila. To je zemlja u kojoj je zabranjen alkohol, noćni život, plesanje i sva muzika koja nije prošla cenzuru vjerske policije, a nepokrivena žena(Steinhaus) na TV-u je nešto što nema šanse da se pojavi na ekranima u ovoj zemlji.

Iranska televizija koristila stari grb Manchester Uniteda

Prije "skidanja" sa programa utakmice njemačke Bundeslige, iranska televizija je tokom sedmice napravila još jedan sličan potez za duel Manchester Uniteda i PSG-a.

Tako je pred ovaj meč iranska televizija koristila stari grb Manchester Uniteda koji je posljednji put korišten 1972. godine.

Fotografija iz studija je "osvanula" na društvenim mrežama pa su se mnogi navijači zapitali zašto je korišten stari grb. Ipak, objašnjenje je vrlo jednostavno.

Naime, iranski TV emiteri ne smiju u svom programu koristiti sotonske simbole, a obzirom da United u sredini svog grba već nekoliko desetljeća ima đavola, grb nije smio biti upotrebljen.

Inače, ovo nije prvi slučaj mijenjanja ili cenzurisanja grba na iranskoj televiziji jer smo i prije nekoliko godina bili svjedoci da je grb Rome cenzurisan.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Iranska televizija odlučila je tada kako je dio grba Rome previše za njeno gledateljstvo, pa je na amblemu kluba koji je igrao kod Barcelone, zamaglila dojke vučice koje sisaju blizanci Romul i Rem.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ibrahim51
Mnogima smeta sve ono sto je moralno.Nemoral hara svijetom.Najzalosnije je sto to svi javni mediji prenose a djeca, omladina to gledaju. Danas je u svijetu moral u velikoj krizi.Sve ono sto je u islamu ne moralno, u svijetu je moralno.Van svake pameti je dozvoljavanje istospolnih brakova.Danas mmoge televizije, novine pune su brezobrazluka.I to raznih vrsta i o tome ne pisete.
9 2
Mustafa Kršo
Ovako, kao pripadnik bosnjackog naroda, ili ti ga kao musliman, zelim poruciti iranskom narodu.:"Mamu vam jebem nepismenu, idite jedite rukama ko divljaci, dobro brkove zamastite, zenite svoje najblize rodjake a satro vam smeta zena na fudbalskom terenu, kako radite, tako vam I jeste, da Bogda vas sravnili sa zemljom" PU!!!!!!!!!!!
8 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi