Selektor Islanda prekrižio dvije velike zvijezde: "Ako neće na klupu, ni ne treba mi!"

Jednu silom prilika, a druga je priča za sebe

Selektor Islanda prekrižio dvije velike zvijezde: "Ako neće na klupu, ni ne treba mi!"

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine za dva dana startuje s kvalifikacijama za EURO 2024. godine, a prvi protivnik biti će Island kod kojeg baš i ne vlada idilična atmosfera.

Češljali smo islandske portale, no na vodećim sajtovima u ovoj zemlji slabo se šta može pročitati vezano za početak kvalifikacija za EURO. Kao da im i ne igra reprezentacija za dva dana.

Poslije nastupa na tri velika takmičenja tim je u velikom padu, pa je i euforija splasnula, te u Zenicu neće doći s Bog zna kakvim očekivanjima, svjesni da su Zmajevi favoriti za pobjedu.

Međutim, selektor očito ima odriješene ruke da svoj posao radi onako kako misli da je najbolje i niko mu se ne miješa u posao, pa je tako izostavio dvije velike zvijezde pred put u Bosnu i Hercegovinu.

Birkir Bjarnason za Island je odigrao 113 utakmica i postigao 15 golova i ovoga puta ga nema jer pokušava da riješi stvari sa svojim klubom (Adana Demirspor) i da dobije slobodne papire. 

Veće je pitanje zašto na spisku nema Alberta Gudmundssona, člana italijanske Genoe. Selektor Islanđana Arnar Viðarsson bio je jasan kao dan kada je on u pitanju.

Oglasi

"Nazvao sam Alberta i pozvao ga da se vrati. Posve je jasno da postoje utakmice u ovim kvalifikacijama koje apsolutno zavise od Albertovog talenta. Ali postoje i mečevi u ovom kvalifikacionom ciklusu koji zahtijevaju različite vještine. Ne mogu izabrati igrača za tim koji nije spreman sjediti na klupi kada je to prikladno," rekao je Arnar u intervjuu za RÚV.

"U ovoj ekipi imamo 24 igrača i svako ima svoju ulogu. Uloga se može mijenjati između utakmica, baš kao što imamo domaće utakmice i utakmice u gostima, ponekad moramo napadati i ići visoko na terenu, ponekad nisko, tako da postoje različite uloge za različite utakmice. Preduslovi su, naravno, uvijek za islandsku reprezentaciju, da moraš ući i puno raditi za momčad. Radi se o timu, gradimo tim, ide dobro i napravit ćemo sljedeće korake u tome", još je dodao, a na pitanje da li će Gudmunssona zvati do kraja kvalifikacija, rekao je:

"Ovo nisu pregovori. Kao trener želite odabrati najbolju momčad, želite odabrati najbolje igrače, oni moraju ući i odigrati svoju ulogu. Ako je Albert spreman na to, vrata su uvijek otvorena. Rekao sam to mnogo puta."

Prije tri dana Genoa je u 30. kolu Serije B na gostovanju savladala Bresciju s 0:3, a upravo je Gudmunsson bio strijelac dva gola za svoj tim i po naš tim je dobra vijest što ga nema u kadru. 

Podsjetimo, nakon utakmcie protiv Zmajeva Island ide na gostovanje Lihtenštajnu 26. marta, a tog dana će izabranici Faruka Hadžibegića juriti tri boda u Bratislavi protiv Slovačke.

Spisak Islanda za duele s Bosnom i Hercegovinom i Lihtenštajnom 

Golmani: Patrik Sigurdur Gunnarsson (Viking FK), Runar Alex Runarsson (Alanyaspor), Elias Rafb Olafsson (Midtjylland).

Odbrana: Daniel Leo Gretarsson (Slas Wroclaw), Aron Einar Gunnarsson (Al Arabi), Sverrir Ingi Ingason (PAOK), Aron Elis tharndarson (Odense), Hordur Magnusson (Panathinaikos), David Olafsson (Kalmar).

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Vezni red: Victor Palsson (DC United), Alfons Sampsted (Twente), Mikael Anderson (AGF), Isak Johannesson (Kopenhagen), Porir Helgason (Lecce), Arnor Traustason (Norrkoping), Stefan Thordarson (Silkeborg IF), Arnor Sigurdsson (Norkoping), Jon Thorsteinsson (OH Leuven), Mikael Ellertsson (Venezia), Johann Gudmundsson (Burnley).

Napad: Alfred Finnbogason (Lyngby), Andri Lucas Gudjohnsen (Norkoping), Saevar Magnusson (Lyngby).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi