Igra nedostojna plasmana na Euro: Zmajevi poraženi na Islandu!

Kvalifikacije za EP

Igra nedostojna plasmana na Euro: Zmajevi poraženi na Islandu!

E. Škorić, foto: T. Hebib

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je gostovala u Rejkjaviku u utakmici 6. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Iako nam je pobjeda bila imperativ, doživjeli smo poraz rezultatom 1:0.

Nakon teške pobjede nad Lihtenštajnom (2:1) u Zenici, Zmajevi su večeras gostovali kod Islanda u još jednoj važnoj utakmici u borbi za odlazak na Euro 2024., ali ponovo su izabranici Mehe Kodre bili jalovi i nisu puno toga pokazali. Jednostavno, igra nedostojna velikog turnira kakav je Euro. Pokušavali smo doći do gola, na kraju smo ga primili i doživjeli smo još jedno prizemljenje.

U prvih 15-ak minuta utakmice na Islandu skoro bez ijedne šanse, igralo se uglavnom između dva šesnaesterca, a prvi ozbiljan pokušaj imali smo u 15. minuti. Džeko je proigrao Gazibegovića na desnoj strani, ovaj ubacuje za Hadžiahmetovića, koji je loše zahvatio loptu i šutirao preko gola.

U 20. minuti Hadžiahmetović je šutirao sa 20 metara, ali lopta ide pored gola. Dobar pokušaj Gazibegovića u 22. minuti, ali je odbranio islandski golman.

Konačno velika šansa za bh.tim u finišu prvog dijela, kada je Hadžiahmetović sa pet metara šutirao pored gola, potom je Demirović izblokiran. Iako smo bili konkretniji od rivala, na poluvrijeme se ide bez pogodaka, ali definitivno smo očekivali više od Zmajeva.

Oglasi

U prvih 20-ak minuta bezidejni Zmajevi ne dolaze do šanse, ali zato Island umalo da povede, nakonb što je Anderson dobio dobru loptu sa desne strane i sa nekih 14-15 metara loše šutirao. Imali smo i sreće u tom trenutku.

Mogli smo iznenada do vodstva u 70. minuti. Rezervista Pjanić sjajno je ubacio pred peterac Islanda, a Džeko ne uspijeva da zahvati loptu iako je sam bio pred golom, pa golman domaćih lagano hvata loptu.

Ubrzo nakon toga Džeko je gađao iz prve, uhvativši loptu na volej, ali ponovou ruke Runarrsona. U posljednjih desetak utakmica smo krenuli na sve ili ništa, a onda dvije dobre šanse. Prvo je Dedić izblokiran u mat poziciji kada je pucao iskosa s lijeve strane, a onda je Bilbija glavom u najboljoj šansi pucao malo pored islandskog gola.

U 86. minuti dobar udarac Džeke, ali je Runarsson odbranio. Zaista nam je nedostajalo i sreće... Potom je Island u samoj završnici imao dobre prilike. Prvo je izblokiran jedan pokušaj, potom je Šehić izbacio u korner. U prvoj od dvije minute nadoknade Island dolazi do gola i velike pobjede. Finbogasson je bio strijelac.

Iako nam je pobjeda bila jednostavno neophodna i imperativ, nismo uspjeli. Bilo je određenih perioda kada smo znali napraviti pritisak pred gol Islanda, ali zaista premalo da bi se ostvarila pobjeda. 

U oktobru će Zmajevi gostovati Lihtenštajnu, ali nakon večerašnjeg rezultata kvalifikacije su skoro gotova stvar, ali ostat će izabranicima Mehe Kodre baraž i još jedna šansa da se ipak nađemo na smotri najboljih evropskih selekcija.

Island - BiH 1:0 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Island: Runarsson, Hermannsson, Palsson, Finnsson, Sampsted, Gudmundsson, Traustason, Willumsson, Anderson, Oskarsson, Haraldsson.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Kolašinac, Hadžikadunić, Miličević, Gazibegović, Dedić, Tahirović, Krunić, Hadžiahmetović, Demirović, Džeko.

Top Komentari

Antaaaaa
Okrecemo se obavezama u Zvezdama granda
9 1
miroljub.petrovic
Sta ocekivati od reprezentacije ciji navijaci nose neke nepoznate zastave,bez ijedne sluzbene zastave na tribinama,sramota!
3 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi