Islanđani i Nizozemci poručili da neće igrati protiv Rusije i Bjelorusije

Zauzeli stav

Islanđani i Nizozemci poručili da neće igrati protiv Rusije i Bjelorusije

Edmir Škorić

Prvi su to učinili Poljaci, Šveđani i Česi. Poljska bi trebala igrati u Moskvi polufinale baraža za Svjetsko prvenstvo, a odna bi u rusku prijestolnicu u slučaju njene pobjede došla Švedska ili Češka, ovisno o pobjedniku tog para.

Međutim, svi su jednoglasno donijeli odluku da ne igraju protiv Rusije, a redom to rade i druge nacionalne asocijacije. Nizozemci su objavili danas da neće igrati ni protiv Rusije ni Bjelorusije sve dok traje invazija na Ukrajinu.

"KNVB je odmah oštro osudio agresiju Rusije na Ukrajinu prošlog četvrtka. Svim srcem se nadamo da će rat u Ukrajini što prije završiti. Ozbiljnost i opseg kontinuirane agresije Rusije i suradnja Bjelorusije znače da je KNVB donio prema kojoj nijedna od njenih reprezentacija neće igrati protiv Rusije ili Bjelorusije", poručili su iz Nizozemskog nogometnog saveza.

Islandski nogometni savez (KSI) takođe osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu.

"Uprava KSI-a odlučila je da nijedna islandska nogometna reprezentacija neće igrati protiv reprezentacije Rusije tokom ruskog rata. Odluka se odnosi, između ostalog, na nadolazeće utakmice u UEFA Nacionalnoj ligi (A muška reprezentacija) i nije bitno ako dotična ekipa ne igra pod imenom ili zastavom Rusije. Zbog potpore Bjelorusije ruskoj invaziji na Ukrajinu, uprava KSÍ je također odlučila da ne dolazi u obzir da islandska nogometna reprezentacija igra protiv bjeloruske ekipe na bjeloruskom tlu tokom rata. Ta odluka obuhvaća, između ostalog, utakmice koje su pred nama u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. (Ženska reprezentacija)", poruak je Islandskog nogometnog saveza.

Top Komentari

King_Kenny
...nedavno je onaj Alzirac dzudista odbio da se bori protiv predstavnika Izraela jer su oni okupirali Palestince i vrse genocid nad njima i lik popusio dozivotnu suspenziju iz sporta...pitam se da li ce i ovi tako proci?
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti