FIFA zbog Rusije dovodi u pitanje održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru!?

Rat koji se odražava na sve

FIFA zbog Rusije dovodi u pitanje održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru!?

Eldar Ganibegović

Invazija Rusije na Ukrajinu ne prestaje.

Mnoge posljedice ovog rata na svojoj koži osjetio je i sport, a u jako nezgodnoj situaciji je i FIFA.

Naime, Poljska, Švedska i Češka odbijaju da igraju s Rusijom u martu baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali FIFA Rusiju nije skroz isključila iz takmičenja.

Konačno odbijanje igranja protiv Rusije, prije svega Poljske, a onda i pobjednika duela Švedske i Češke, moglo bi dovesti do toga da se Rusija direktno plasira u Katar bez igranja utakmica baraža.

FIFA je Rusima dozvolila da se natječu u doigravanju na neutralnim terenima pod nazivom "Nogometni savez Rusije" - ali bez državne himne, zastave i navijača.

Tako je sada pritisak prebačen na tri preostale reprezentacije, a ukoliko domaćin prethodnog Mundijala nađe svoje mjesto u Kataru, posljedice bi mogao osjetiti kompletan turnir.

Povlači se pitanje ko bi uopšte htio da igra s Rusijom i na Mundijalu i kakve bi posljedice tada bile? 

Evropska unija je uvela sankcije Rusiji, a u njoj se nalazi nekoliko reprezentacija država koje su se do sada plasirale u Katar (Njemačka, Danska, Španija, Francuska, Hrvatska, Belgija i Holandija), a tu je i Engleska, najveća zemlja Velike Britanije, koja je također Rusiji uvela sankcije.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Dojam je da je mnogo više reprezentacija koje ne bi igrale protiv Rusije, nego onih koje bi, pa se postavlja jasno pitanje šta FIFA planira da uradi.

Veliki je pritisak na Gianniju Infantinu i ostalim čelnim ljudima FIFA-e, ali definitivno nije lako tek tako zatvoriti vrata jednoj Rusiji.

Top Komentari

user1576541640
Pa kao sa Jugoslavijom 1992. Izbaciti Rusiju iz takmicenja i to je to.
9 0
Malmi_Suomi
AGRESORA SMRDLJIVU RUSIJU IZBACITI IZ SVIH TAKMIČENJA I GOTOVA PRIČA!!! Može ovo ili može ono.... ma NE MOŽE NIŠTA I ZDRAVO MAJKO RUSIJO!!!
8 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi