Italija sa velikom pažnjom prati finale iz Atine, a u Torinu će biti tek neizvjesno
FOTO: EPA

Konferencijska liga jako bitna na Apeninima

Italija sa velikom pažnjom prati finale iz Atine, a u Torinu će biti tek neizvjesno

Haris Zilić

U Atini se večeras igra finalni duel Konferencijske lige između Olympiakosa i Fiorentine, nakon kojeg ćemo dobiti i trećeg osvajača ovog UEFA-inog takmičenja. Prva dva izdanja osvojili su Roma i Feyenoord.

Finale u grčkoj prijestolnici večeras će se sa posebnom pažnjom pratiti i u Italiji, tačnije u Torinu.

Ako Fiorentina osvoji Konferencijsku ligu izborit će direktan plasman u Evropa ligu naredne sezone što po pravilu ide osvajaču Konferencijske lige.

Fiorentina je sezonu u Seriji A okončala na osmoj poziciji koja vodi u Konferencijsku ligu naredne sezone, ali ako večeras slave pomjeraju stanje na tabeli.

Dakle, Viole iz Firence ako osvoje Konferencijsku ligu, Itallija će naredne sezone imati čak devet klubova u evropskim takmičenjima.

Poznato je od ranije da pet timova ide u Ligu prvaka, a to su Inter, Milan, Bologna, Juventus i Atalanta. Roma i Lazio idu u Evropa ligu, njima će se u Evropa ligi pridružiti i Fiorentina ako osvoji Konferencijsku ligu, što bi značilo onda da deveti tim iz Serije A ide u Konferencijsku ligu naredne sezone, a to je ekipa Torina.

Oglasi

Dakle, večeras se i u Torinu sa punom pažnjom prati finale iz Atine i navija za Fiorentinu.

Ogroman bi rezultat bio za Seriu A da imaju devet timova u Evropi naredne sezone.

Osam timova će imati još samo Njemačka. Iz Njemačke u Ligu prvaka idu Bayer Leverkusen, Bayern Munchen, Stuttgart, RB Leipzig i Borussia Dortmund. U Evropa ligu idu Eintracht Frankfurt i Hoffenheim, dok će u Konferencijsku ligu Heidenheim.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Engleska i Španija će imati po sedam timova u Evropi, a Francuska šest. Italija može postati prva država sa devet predstavnika u evropskim takmičenjima u jednoj sezoni.

Fiorentina je prošle godine izgubila finale Konferencijske lige od West Hama pa možemo reći da su u Atini na "popravnom" ispitu.

Top Komentari

sasomange
Twitter novinarcicu malo se informisi prije objavljivanja clanka, svaki put se provaljujes. UEFA ne dozvoljava vise od 8 ekipa u svojim takmicenjima iz jedne države
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi