Drama na BayAreni: Jedni slave Euro, drugi idu u baraž i potencijalni su rival bh. reprezentaciji

Kvalifikacije

Drama na BayAreni: Jedni slave Euro, drugi idu u baraž i potencijalni su rival bh. reprezentaciji

Edmir Škorić

Fudbalska reprezentacija Italije provukla se večeras na BayAreni u Leverkusenu odigravši 0:0 s Ukrajinom, pa će imati priliku da brani titulu na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj narednog ljeta.

Italijanima je protiv Ukrajine bio dovoljan i bod, a izabranici Luciana Spallettija su uz dosta problema uspjeli da ga osvoje. Iako su bili mnogo bolji u prvih 45 minuta, nisu uspjeli da postignu gol, pa su u nastavku morali da strepe.

Ukrajinci su znali da nemaju šta da kalkulišu, igrali su otvoreno, napadački, imali neke dobre šanse i Donnarumma je sjajnim odbranama spasio Italijane. U samoj završnici diskutabilna situacija, ali nije dosuđen penal Ukrajincima.

Zemlja koja je i dalje obuhvaćena ratom svoj plasman na Euro tražit će kroz baraž u Ligi nacija i potencijalni je rival Bosni i Hercegovini u novembru.

UEFA će žrijebom odlučiti koja od selekcija Ukrajine i Finske ide u baraž UEFA A Lige nacija (protiv Velsa), dok će druga igrati polufinale protiv bh. reprezentacije. U drugom polufinalu igrat će Izrael i Island.

Oglasi

Podsjećamo, Ljiljani će biti domaćini u polufinalu, dok će žrijeb odlučiti ko će tu ulogu imati u finalu. Žrijeb je na rasporedu u četvrtak 23. novembra u Nyonu.

Polufinalne utakmice baraža na rasporedu su 21. marta 2024. godine, a finalni mečevi igraju se pet dana kasnije.

Italijani su sa 14 bodova uspjeli da se provuku kao drugoplasirani na Euro, ali nisu briljirali tokom kvalifikacija, pa svakako navijači imaju dosta briga prije nastupa na najvećoj kontinentalnoj smotri narednog ljeta.

U drugoj utakmici u grupi C Engleska je gostovala Sjevernoj Makedoniji, te je odigrala 1:1, ali je i prije bila sigurna u prvo mjesto na tabeli.

Sjeverna Makedonija je povela golom Bardhija u 41. minuti. Iako mu je Pickford odbranio penal, natrčao je i loptu zakucao u mrežu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Već u 47. minuti Grealish pogađa za 1:1, no VAR je poništio pogodak zbog ofsajda, da bi u 59. minuti Harry Kane spasio Engleze poraza i to golom kojeg je postigao minut poslije ulaska u igru.

Na kraju, Engleska je završila prva sa 20, Italija i Ukrajina imale su po 14 bodova, Sjeverna Makedonija osam i Malta na dnu bez ijednog boda sa samo dva data i 20 primljenih golova.

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
ipade srbima cetvrti bubanj bolja opcija izbjegose zabare svicu poljake ukrajinu cetvrti sesir bit ce posle prvog naj jaci mismo zavrsili pricu i prije pocetka doigravanja finsku moremo mozda na guzove ukrajinu izbacit nemeremo
1 1
TurgutBayraktar
Ništa ako Bosna boş gra protiv Unrajine uff nema wšanse da pobijede Ukrajinu
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi