Italijani nakon kontroverze u Torinu u oktobru prave veliku promjenu!

Ni VAR nije dovoljno dobar

Italijani nakon kontroverze u Torinu u oktobru prave veliku promjenu!

Edmir Škorić

Ne stišava se bura nakon kontroverze oko poništenog gola domaćeg tima u remiju Juventusa i Salernitane (2:2) u nedjelju navečer.

Podsjećanja radi, Juventus je gubio s 0:2 pred svojim navijačima, uspio da izjednači na 2:2, a onda je iz kornera duboko u sudijskoj nadoknadi Arkadiusz Milik glavom postigao gol za 3:2 i za veliko slavlje. Poljak je zbog skinutog dresa dobio žuti, odnsono crveni karton, da bi ubrzo VAR poništio pogodak zbog navodnog ofsajda Bonuccija.

Ispostavilo se da je riječ o velikoj pogrešci, jer je naknadno objavljena fotografija na kojoj se vidi kako je prilikom izvođenja kornera, Salernitanin veznjak Candreva bio najbliže golu. Candreva je bio 2.9 metara od osnovne linije, a Bonucci 3.42 m.

Jasno je da je napravljen ogroman propust, ali povratka nema, Juve je ostao bez dodatna dva boda, iako u Italiji ne prestaju pisati o ovom propustu sudijske ekipe i VAR sobe.

Ogormna pogreška koja je izazvala i nastavit će izazivati mnogo kontroverzi, ali mogla bi biti posljednja takve vrste.

Kako javlja La Gazzetta dello Sport, ideja vodstva Serije A je da postane prvo prvenstvo koje će koristiti poluautomatski ofsajd, a radi se na tome da se to postigne već tokom mjeseca oktobra.

Oglasi

S ovom tehnologijom, pozicija igrača bit će uspostavljena s neviđenom preciznošću, a vrijeme za donošenje odluke o ofsajdu trebalo bi se smanjiti sa sadašnjeg prosjeka od 70 sekundi, na oko 25.

Dvanaest kamera "pratit će 29 kretnji svakog igrača, zahvaljujući 50 sličica u sekundi i lopti, povezanoj sa senzorom".

Neoprostivi nestanci poput Candrevinog trebali bi biti prošlost, iako su čelnici Italijanske udruge sudija, Lorenzo Casini i Alfredo Trentalange, sazvali hitan sastanak koji bi se mogao održati ove sedmice kako bi analizirali najnovije slučajeve.

Juve je i dalje bijesan i ne prihvaća opravdanja VAR-a koji je mogao izgubiti igrača zbog ljudske pogreške. Uskoro, barem za ofsajde, više ne bi trebalo biti dvojbi.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Iako smo tu rečenicu već izgovorili prije par godina i slijepo vjerovali da će VAR biti rješenje i da više nećemo imati pogrešne odluke. Međutim, jasno je i iz ovog i iz more drugih primjera da tehnologija nije najpreciznija.

Uostalom, svi se slažu da se izgubila čar same igre zbog učestalih prekida, čekanja, detaljnih pregleda na montirou i sl. Ako pitate navijače i igrače Juventusa, bolje bi bilo da je nekako nema ako već ne radi kako treba.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...svugdje poboljsavaju i ispravljaju greske jedino u Arapligi i dalje igraci arapskih klubova mogu sutati dzonom u glavu protivnika,igrati rukama u kaznenom prostoru i nikom nista...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi