Iza Premijer lige u svijetu samo četiri nacionalna šampionata, Čelik evropski rekorder

CIES analizirao smjene trenera u 84 svjetske lige

Iza Premijer lige u svijetu samo četiri nacionalna šampionata, Čelik evropski rekorder

A. Čaušević

Ugledni institut CIES u ovosedmičnom magazinu analizirao je učestalost promjena trener u 84 nacionalna prvestva širom svijeta. 

Analiza je izvršena za period od 2015. do 2019. godine i Premijer liga BiH kotira veoma loše što i nije neko iznenađenje s obzirom da su česti odlasci i dolasi s klupa jedan od simbola bh. elite.

CIES je u obzir uzeo sedam klubova iz Premijer lige i to: Čelik, Sarajevo, Željezničar, Radnik, Široki Brijeg, Slobodu i Zrinjski. Uračunati su treneri koji na klupi proveli najmanje tri utakmice.

Navedni klubovi sa za period od četiri godine u prosjeku mijenjali po sedam trenera. iz Premijer lige BiH su samo Bolivija (9.1), Tunis (8.3), Alžir (7.9) te Saudijska Arabija (7.2).

U Evropi se nigdje ne mijenjaju često treneri kao u BiH. Najjačem rangu bh. fudbala su najbliži Kipar (6.6), Crna Gora (6.4), Albanija (6.3) te Srbija (6.2).

Sa 15 trenerskih promjena u periodu od 2015. do 2019. godine Čelik drži neslavni evrpski rekord. U prosjeku su vodili po 11.1 utakmicu.

Zeničane su u tom razdoblju trenirali: Kemal Alispahić, Nedim Jusufbegović, Boris Pavić, Slaven Musa, Edin Prljača, Slaviša Božićić, Kemal Hafizović, Ivo Ištuk, Vinko Divković, Marko Babić te četiri turska trenera Cihat Arslan, Adnan Ornek, Hasan Ozer i Umit Ozat.

Široki Brijeg je zabilježio devet trenerskih promjena, a Željezničar i Sloboda po osam. Sarajevo je promijenilo sedam trenera, Zrinjski šest, dok su Radnik vodila četiri različita "šefa".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, najviše trenerskih promjena u svijetu je napravio Real Potosi. Bolivijski klub je za četiri godine uspio promijeniti čak 20 trenera.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Samoiskreno
Logično Čelik pa neće mali Velež
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi