Izbor novog selektora: Šta će u Zenici zaključiti vlastodršci?
Koliko god imena uvodili u opticaj i busali se u prsa kako velika trenerska imena žele voditi naš državni tim, dva su najozbiljnija kandidata za upražnjeno mjesto Mehmeda Baždarevića, no danas vjerovatno neće biti upriličeno ustoličenje novog selektora

Danas posljednja sjednica IO u 2017.

Izbor novog selektora: Šta će u Zenici zaključiti vlastodršci?

Možda danas budemo svjedočili "približavanju stavova", možda će oni biti "jasni i nedvosmisleni", možda zapadnemo u "novu krizu vlasti" ili se pak dese "određeni, značajni pomaci"...

Jedno je sigurno, od nekoliko tačaka dnevnog reda (pretposljednja u nizu, poslije koje preostane još samo tačka "razno") na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, što će biti održana u trening-kampu u Zenici, a otpočet će u 13.30 i završiti stotinjak sati kasnije, naći će se i tačka - Izbor novog selektora.

Tačnije, Rasprava o izboru novog selektora fudbalske A reprezentacije BiH.

Dva kandidata, jedan manje

Sve prethodno što se bude dešavalo ili je običnom puku nebitno, ili u najmanju ruku nezanimljivo.

Na prethodnoj sjednici održanoj također u trening-centru (valjda po uzoru na mirovne pregovore koji se poslovično održavaju u vojnim bazama), a ne u prostorijama Saveza, raspravljalo se također o selektoru. Na sonu su bila dva imena s dva prezimena, Amar i Meho, Osim i Kodro.

Predložilo ih je od strane Stručne komisije u sastavu: Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović. Komisija je, tačnije, izašla s jednim imenom i jednim prezimenom, no kako su predstavnici FSRS bili upućeni u činjenicu da se među kandidatima nalazio i Osim, tako su uložili veto na izbor Kodre. Nije kao "slušao" kada je prvi put bio selektor, pa im je Osim, ako će već birati, prihvatljiviji izbor.

Zaključak: Haj vi iz Komisije popričajte sa još nekim kandidatom, dok se "hodžino ne samelje". Evo vam spisak, imaju i Seedorf i Marinović i Kek i Weiss na njemu, pa malo vidite to dok se ponovo ne sastanemo.

Prije svega toga u igri je bio i Robert Prosinečki, ali je on iz nekih razloga otpao. Kako je bilo jasno da u igri "čovječe, ne ljuti se" podobro zaostaje, a uslijed špekulacija da za njega upiru brat Menaf i "kapiten" Spahić, Kodro je pod pritiskom da ne ostane i bez vrapca u ruci, rekao zbogom. Nemojte mene u to. 

U igru se ekspresno vraća Veliki Žuti.

Raskrstio s Azerbejdžancima, otpilio Slovence, Trabzonspor ga želio, pa nije i sad je opet tu, glavni je kandidat. Međutim, trebalo bi ga sačekati jer mu možda iskrsne nešto vani.

Eksluzivnost procedure

Dok se "hodžino mljelo", da čitava procedura dobije na ekskluzivnosti pobrinuo se Tarik Hodžić, nekadašnji fudbaler Željezničara i Galatasaraya koji je dogovorio sastanak sa Fatihom Terimom. Sastanak je bio u ugodnom ambijentu. Tri i po sata su Kajtaz i Misimović o svemu sa Imperatorom pričali, ali je on poslije navodno zahtijevao da mu Savez pošalje zvaničnu ponudu. Otpao je.

Ako se prisjetimo, nešto se slično dešavalo i pri izboru prethodnog selektora. Iako je važio za glavnog kandidata, Mehmed Baždarević je morao pričekati da vrhuška Saveza porazgovara malo s Vahidom Halilhodžićem. K'o fol pregovori. Pa su se u tajnosti obilazili restorani po makarskoj rivijeri, no i budala je znala: Ništa od Vahe.

Onda je da ne bi bilo tako nezanimljivo u priču uključen Milovan Rajevac, pa dva kruga glasanja...

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Elem, makar kandidat bio i Sven-Goran Eriksson koji se pohvalno izrazio o našoj selekciji, opće je mišljenje da selektor treba biti neko s našeg govornog područja. To će biti ili Robert Prosinečki ili Amar Osim, samo to neće biti odlučeno danas.

Uglavnom, nakon što 15 članova IO posjedi, imat ćemo informacije o tome "kako su se dogovorili da se i dalje dogovaraju". Ili se možda desi radikalan obrat situacije na posljednjoj sjednici fudbalske vlade u 2017.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi