Cijeli stadion je čekao ovaj trenutak - krenula je himna Izraela, a onda...

Očekivano

Cijeli stadion je čekao ovaj trenutak - krenula je himna Izraela, a onda...

Edmir Škorić

U 20:45 sati u Prištini je počeo zaostali meč 8. kola kvalifikacija za Euro 2024. u kojem se sastaju Kosovo i Izrael.

Dosta se posljednjih dana pisalo o ovom meču, naravno zbog gostiju koji su doputovali u Prištinu i čije fudbalere su čuvale policijske snage. Još u Tel Avivu kada su autobusom krenuli prema aerodormu, reprezentativci Izraela su se uplašili detonacija, napustili su autobus i pobjegli u sklonište.

Na Kosovu im je priređen "doček". U centru Prištine visila je velika zastava Palestine na kojoj je pisalo "Free Palestine", a za vrijeme intoniranja himne gostiju, navijači Kosova su počeli zviždati. Inače, primjetno je kako su fudbaleri Izraela tokom himne uputili molitve za 240 zarobljenika od strane Hamasa.

Oružani sukob u Gazi donio je mnoge žrtve, uključujući mnogo djece, pa se širom svijeta ljudi suosjećaju sa palestinskim narodom, također i na Kosovu.

Oglasi

Dvije osobe uhapsila je kosovska policija pre početka utakmice, ali nisu navedeni razlozi hapšenja.

Kosovo nema šansu da ide na EP, dok daleko veći motiv ima Izrael, koji i dalje ima šansi da izbori kartu za Njemačku.

Ova utakmica je trebala da se odigra prošlog mjeseca, ali ju je UEFA odgodila zbog rata u Gazi koji je u toku.

U grupi I Rumunija je vodeća sa 16 bodova, Švicarska ima 15, Izrael 12, Kosovo 8, Bjelorusija 6 i Andora 2 boda.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Izraelu večeras treba pobjeda, kako bi u narednom meču protiv Švicarske igrao vjerovatno odlučujući duel za odlazak na Euro.

Kosovo je do sada tri puta igrao na svom terenu u ovim kvalifikacijama i tri puta remizirao, pa se navijači nadaju da će večeras slaviti prvu domaću pobjedu iako ona neće u konačnici previše značiti kada su u pitanju šanse za plasman na veliko takmičenje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi