Bio je najskuplji na svijetu, pred njim je drhtao i veliki Ibrahimović, sada je moler!

Uopšte se ne srami svog posla

Bio je najskuplji na svijetu, pred njim je drhtao i veliki Ibrahimović, sada je moler!

A. Čaušević

Bez trenerskog posla je duže od dvije godine. Ali vrijeme ne želi gubiti. Svojevremeno najskuplji defanzivac svijeta obučio se novim zanatom i ponosno se pohvalio svojim posljednjim zanimanjem.

Ne postoji ljubitelj fudbalske igre koji nije čuo za njega. Poznat je po nevjerovatnoj snazi. Za razliku od modernih igrača koji su uglavom simulatori, njega su ušivali za vrijeme utakmice.

Jaap Stam je bio prototip fudbalskog robokopa. Nikome nije dao na crtu, a pred njim su rep podvili i fudbalske veličine kao što su Patrick Vieira i Zlatan Ibrahimović, svjetski poznati fudbalski ratnici.

Stam je bio jedan od najboljih defanzivaca ikada, prepoznatljiv po svojim žestokim startovima. Kada je prešao iz PSV-a u Manchester United plaćen je 17 miliona eura. To je u to vrijeme bio svjetski rekord.

I tri godine kasnije Lazio ga je platio ogromnih 26 miliona eura. Po vlastitom priznanju legendarni Sir Alex Ferguson je priznao da mu je puštanje Nizozemca najveća greška.

Oglasi

"Tek se vratio od povede ahilove tetive, bila je to ponuda koju nismo mogli odbiti, ali što se tiče igračkog kvaliteta bila je velika greška pustiti ga", priznao je Ferguson.

Jedan dio karijere je preoveo i u Milanu kada je očitao lekciju tada mlađahom Zlatanu Ibrahimoviću u jednom derbiju protiv Juventusa.

Po okončanju karijere počeo se baviti trenerskim poslom, a bez angažamana je od septembra 2021. godine kada je napustio klubu američkog Cincinnatija. Ali daleko od toga da je gubio vrijeme.

Čuveni duel Stama i Ibrahimovića na derbiju Milan - Juventus

Tokom vikenda je obavio fotogafiju molerskih radova u svom domu. Sluteći po objavi sve je uradio sam i sigurno ovaj 51-godišnjak može biti ponosan na sebe.

Iako je gorostas i prava stijena od čovjeka, Stam ima jednu manu. Naime, čuveni štoper se boji vode i ne zna plivati. O tome je govorio pokojni Siniša Mihajlović.

Oglasi

"Kad bi Stam nekom uklizao klizeći onda bi taj igrač rizikovao život, ako bi vas dohvatio završili biste na tribini. Međutim, izvan terena je bio stvarno dobar momak.

Bili smo u Kalabriji sa porodicama. Neki igrači su bili u bazenu, neki u baru. Odlučili smo otići na more i potražiti Jaapa. Ali nismo ga pronašli.

Okrenem se i vidim ga kako sjedi u bazenu za veslanje, dubokom ne više od pola metra, među djecom ostalih igrača koja su bila visoka možda do koljena.

Potražite više informacija na temu Serie A:

'Jaap, dođi, idemo se kupati u moru.'

Raznježio me tihi odgovor: 'Ne, hvala, ti idi, ja ću ostati ovdje. Ne znam plivati, bojim se vode.' Nevjerovatno. Pa se i on, kao i svi drugi, nečega bojao", svojevremeno je govorio Mihajlović o Stamu.

Oglasi

Najnovije vijesti