Priča o fudbalskom "robocopu": Šiju ga usred utakmice, a on miran kao špricer

Jak poput stijene

Priča o fudbalskom "robocopu": Šiju ga usred utakmice, a on miran kao špricer

A. Čaušević

Neke scene iz svijeta fudbala ostaju urezane u trajno sjećanje.

Bilo je Evropsko prvenstvo 2000. godine, prvo koje su organizovale dvije zemlje. Belgija i Nizozemska. I dok su Belgijanci bili autsajderi, Nizozemci su se nadali novoj tituli prvaka.

Imale su tad Lale zaista fantastičan tim. Edgar Davids, Edwin Van der Sar, Clarence Seedorf, David Bergkamp, Marc Overmars i nekolicina drugih...

Lider odbrane je bio fudbalski robokop - Jaap Stam. Ko se god sjeća čuvenog Nizozemca odmah će pomisliti na njegovu nevjerovatnu snagu.

Stam je bio toliko neustrašiv da je tokom jednog meča Evropskog prvenstva ljekarima dopustio da mu zašiju posjekotinu i to bez anestezije.

Većina modernih fudbalera bi odmah izašlo i ne bi ima palo napamet da se vrate, ali za Stama nije bilo odustajanja.

Oglasi

Bilo je to u duelu protiv Češke. Na kraju je odigrao cijeli meč. Sa Nizozemcima je došao do polufinala gdje je poslije penala bolja bila Italija.

Jaap Stam: I wasn't supposed to take penalty at Euro 2000 | Football News |  Sky Sports

Jedan od tragičara bio je upravo i legendarni štoper pošto nije bio precizan tokom penal-lutrije.

Stam je tada igrao za Lazio nakon što je veliku pažnju na sebe skrenuo u dresu Manchester Uniteda s kojim je 1999. godine postao prvak Evrope.

Postao je prototip snažnog štopera jer praktično nije bilo fudbalera koji ga je mogao dobiti u duelu. Čak i neki od snažnijih napadača su se od njega odbijali kao od kamen.

Oglasi

Upravo po njegovoj snazi je ostao i u sjećanju mnogim ljubiteljima fudbala. U međuvremenu je fudbal značajno evoluirao i da se nekada posvećivalo pšažnje fizičkoj spremi kao što je to slučaj danas ko zna gdje bi Stamu bio kraj.

Fergusonova najveća greška

Stam je svaku od svoje tri sezone s Manchester Unitedom završio kao prvak Premier lige, osvojio i Ligu prvaka, FA kup i s vremenom su ga mnogi proglasili najboljim odbrambenim igračem u historiji Uniteda, bez obzira što su kasnije i Rio Ferdinand i Nemanja Vidić bili savršeni na tim pozicijama.

Njegova prodaja bila je užasna pogreška u procjeni legendanog Sir Alexa Fergusona, tolika da ju je kasnije bio prisiljen i sam javno priznati.

"Dobili smo ponudu od Lazija, 25 miliona za središnjeg defanzivca koji je imao 29 godina", rekao je Ferguson za Daily Mirror, pa je dodao: "To je bila ponuda koju nisam mogao odbiti. Ali u igračkom smislu to je bila velika pogreška... U to vrijeme on se upravo vratio nakon Ahilove povrede i mislili smo da je upravo malo izgubio na kvalitetu i snazi, ali je on bio savršen...".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Stam je kroz karijeru još igrao za Ajax, Milan, Zwolle, Cmabuur, Willem II i PSV, igrao je važnu ulogu u reprezentaciji Nizozemske od 1996. do 2004. godine, a posljednjih godina gradi trenersku karijeru.

Bio je trener u mladom timu Ajaxa, zatim je trenirao Reading u Engleskoj, pa u svom bivšem klubu Zwolleu, bio kratko u Feyenoordu, a prošle sezone vodio je Cincinnati u MLS-u.

Top Komentari

Toniche
E moj novinaru.. Miran kao špricer hahahahah Možeš biti hladan kao špricer.. Ali miran kao špricer dugo vecu glupost nisam vidio ??
3 0
Mele
Jos David Bergamp. jeli mu to rodjak ili brat od Dennisa ???
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi