Skandal, skandal, skandal: Jakiroviću i Ivančiću prijeti isključenje iz bh. fudbala?
Jakirović i Ivančić fizički napadaju kapitena Leotara

Šta kaže Disciplinski pravilnik?

Skandal, skandal, skandal: Jakiroviću i Ivančiću prijeti isključenje iz bh. fudbala?

A. Beganović

Šef struke HŠK Zrinjski, Sergej Jakirović i njegov saradnik Marin Ivančić, učestvovali su u fizičkom obračunu nakon utakmice Leotar - Zrinjski.

Premijer liga Bosne i Hercegovine osnovana je prije 20 godina i od tada do danas na i oko premijerligaških terena dešavale su se mnoge stvari. Bilo je fizičkih obračuna igrača, napada na službena lica, verbalnih sukoba trenera koji su mogli prerasti i u fizičke te dosta toga. No, nikada se nije desilo da 20 minuta nakon utakmice u fizičkom obračunu učestvuju treneri jedne i igrači druge ekipe. Do jučer.

Naime, nakon utakmice Leotar - Zrinjski koja je završila bez pobjednika ispred stadiona Police došllo je do fizičkog obračuna u kojem su u glavnim ulogama bili šef stručnog štaba Zrinjskog, Sergej Jakirović i jedan od njegovih saradnika Marin Ivančić, te kapiten Leotara Đoko Milović.

I vjerovatno bi sve bilo zataškano da neko od prisutnih nije izvadio mobitel i snimio neviđenu bruku o kojoj će se sasvim sigurno danima pisati u bh. medijima, ali i onim evropskim.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama jasno se vidi kako pomenuti Jakirović fizički nasrće na kapitena Leotara Đoku Milovića dok se u pozadini čuju glasovi, vjerovatno igrača Zrinjskog: "Ne šefe, nemoj šefe". U istom trenutku dok Jakirović nasrće na Milovića, sa leđa u stilu nekih junaka iz akcionih filmova skače jedan od članova stručnog štaba Zrinjskog, Marin Ivančić, i nogom udara kapitena Leotara. Par minuta kasnije i njega neko iz mase udara, vjerovatno neko od aktera iz FK Leotar i tu se završava jedan od snimaka koji su ugledali svjetlo dana. 

Dakle, nezabilježene scene u bosanskohercegovačkom, ali vjerovatno i u evropskom fudbalu i bez obzira šta im je prethodilo, ponašanje članova stručnog štaba aktuelnog prvaka naše zemlje i ostalih učesnika incidenta je za svaku osudu i za nadati se da će nadležni organi Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine provesti istragu i postupiti onako kako im Disciplinski pravilnik nalaže.

Oglasi

A, ukoliko istraga bude sprovedena bez pritisaka sa strane i odluke Disciplinske komisije budu donesena na osnovu onog šta piše u samom Pravilniku, Jakirović i Ivančić neće više raditi u bh. fudbalu, bar na duži vremenski period, a i ostali učesnici incidenta će se suočiti sa žestokim kaznama.

Ljudi, koji prije svega trebaju biti pedagozi, a onda fudbalski treneri, ne smiju biti učesnici ovakvih incidenata, a upravo zbog toga u Pravilniku za licenciranje su za iste predviđene žestoke kazne, koje idu u do isključenja iz fudbalske organizacije.

Tako u članu 45. (nesportsko ponašanje) Disciplinskog pravilnika stoji:

(1) Ko se nesportski ponaša prema igraču svog ili protivničkog tima, službenom licu utakmice, sportskom radniku i gledaocima u toku igre, poslije igre na terenu za igru ili van njega, a u vezi sa nogometnim/fudbalskim sportom, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja do 6 utakmica
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije do 3 mjeseca.
(2) Ako se prekršaj iz st. 1. ovog člana, okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja do 10 utakmica,
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije do 2 godine.
(3)Pod nesportskim ponašanjem podrazumijeva se: psovanje, pljuvanje, nepristojni gestovi, prigovaranje i prkošenje odlukama službenih lica utakmice , kao i izazivanje igrača svoga i protivničkog tima, sportskih radnika i gledalaca riječima, pokretima i gestovima, kao i sve radnje koje mogu štetiti ugledu nogometnog/fudbalskog sporta.

No, to nije sve, odnosno Disciplinski pravilnik dotakao se i fizičkog obračuna, što ovo iz Trebinja i jeste, pa član 53. (fizički napad sportskog radnika) kaže:

(1)Sportski radnik, koji fizički napadne igrača, sportskog radnika svoga ili protivničkog kluba ili gledaoca, biće kažnjen zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM.
(2)Ako je prekršaj iz st. 1. ovog člana učinjen prema funcioneru nogometne/fudbalske organizacije, članu takmičarskog organa ili službenom licu utakmice, sportski radnik će biti kažnjen zabranom vršenja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM.
(3)Ako se prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, sportski radnik će biti kažnjen isključenjem iz nogometne fudbalske organizacije i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.
(4)Za pokušaj će biti kažnjen.

Drugim riječima, Jakirović i Ivančić će sasvim sigurno biti žestoko kažnjeni, samo je pitanje da li će se njihov sramotni čin okvalifikovati kao lakši ili teži prekršaj, mada je i pticama na grani jasno o čemu se radi.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

rodjeni95
Da je iz Veleza,Zelje,Sarajeva,Slobode i slicno kaznili bi ih zestoko, a ovako ce biti nesto najminimalnije.
32 3
GuiliDamou
Vico i Beus kroje i skrajaju ligu, ima godina i pol, sta je tu cudno!? Ljudi su uzeli toliko toga za pravo da je ovo samo rezultat svih njihovih poteza. Ok, Jakirovic jeste reagovao kako je reagovao, no, pitanje je da li bi reagovao ovako da nema ledja kakva ima. Svjestan je da u izvrsnom odboru BH kuce fudbala sjedi covjek koji, ne da ce ga zastititi, nego ce cak i pohvaliti ovakve njegove postupke. Na kraju, bit ce sljedece “tresla se gora, rodio se mis” zivi bili pa vidjeli.
22 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije