Slučaj "Jakirović, Ivančić i Milović": Video zapisi kao dokazni materijal

Zatraženo očitovanje aktera "ulične tuče" u Trebinju

Slučaj "Jakirović, Ivančić i Milović": Video zapisi kao dokazni materijal · Saznajemo

A. Beganović

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine zatražila je očitovanje od svih aktera tuče u Trebinju te službenih lica utakmice Leotar - Zrinjski. Na osnovu toga, te na osnovu dostupnih video snimaka donijet će odluku o sankcionisanju svih onih koji su učestvovali u tuči.

Utakmicu Leotara i Zrinjskog odigranu u Trebinju u 14. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine obilježila je skandalozna tuča u kojoj su između ostalog učestvovali članovi stručnog štaba Zrinjskog, Sergej Jakirović i Marin Ivančić te kapiten Leotara Đoko Milović.

Duel hercegovačkih klubova završio je bez pobjednika (1:1), no sama utakmica pala je u drugi plan zbog dešavanja 20 minuta nakon posljednjeg sudijskog zvižduka ispred stadiona Police.

Naime, došlo je do tuče u kojoj su učestvovali između ostalog pomenuti Jakirović, Ivančić i Milović, a kako je nekoliko sati kasnije svjetlo dana na društvenim mrežama ugledao i snimak, ova sramotna dešavanja su postala top priča u bh. medijima, ali i širom regiona.

Očekivalo se da će nadležna tijela Fudbalskog saveza hitno reagovati, kao i u nekim ranijim slučajevima, no to se nije desilo, ali ipak nekoliko dana kasnije stvari su pokrenute sa mrtve tačke.

Oglasi

Iz Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine zatražili su očitovanja od svih učlesnika tuče kao i od svih službenih lica, a nakon što svi oni iznesu svoju stranu priče biće donijeta odluka o sankcijama.

No, to nije sve, odnosno, ono što ne ide na ruku onima koji su učestvovali u "uličnoj borbi" samo nekoliko minuta nakon kraja meča, je to da će se kako SportSport.ba nezvanično saznaje kao dokazni materijal koristiti video snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama.

Drugim riječima, članovi Disciplinske komisije neće se samo voditi izjavama aktera i dopunskim izvještajima službenih lica, koja su često išla na ruku onima koji imaju jače veze u samom Savezu, nego će i na osnovu dotupnih video materijala donijeti odluke vezane za sankcije.

Akterima prijete žestoke kazne

Bez ikakve sumnje, svi oni koji su učestvovali u fizičkom obračunu, moraju biti kažnjeni, a u nekoliko članova Disciplinskog pravilnika govore se i o kaznama koje mogu dobiti.

Tako u članu 45. (nesportsko ponašanje) Disciplinskog pravilnika stoji:

(1) Ko se nesportski ponaša prema igraču svog ili protivničkog tima, službenom licu utakmice, sportskom radniku i gledaocima u toku igre, poslije igre na terenu za igru ili van njega, a u vezi sa nogometnim/fudbalskim sportom, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja do 6 utakmica
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije do 3 mjeseca.
(2) Ako se prekršaj iz st. 1. ovog člana, okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja do 10 utakmica,
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije do 2 godine.
(3)Pod nesportskim ponašanjem podrazumijeva se: psovanje, pljuvanje, nepristojni gestovi, prigovaranje i prkošenje odlukama službenih lica utakmice , kao i izazivanje igrača svoga i protivničkog tima, sportskih radnika i gledalaca riječima, pokretima i gestovima, kao i sve radnje koje mogu štetiti ugledu nogometnog/fudbalskog sporta.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

No, to nije sve, odnosno Disciplinski pravilnik dotakao se i fizičkog obračuna, što ovo iz Trebinja i jeste, pa član 53. (fizički napad sportskog radnika) kaže:

(1)Sportski radnik, koji fizički napadne igrača, sportskog radnika svoga ili protivničkog kluba ili gledaoca, biće kažnjen zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM.
(2)Ako je prekršaj iz st. 1. ovog člana učinjen prema funcioneru nogometne/fudbalske organizacije, članu takmičarskog organa ili službenom licu utakmice, sportski radnik će biti kažnjen zabranom vršenja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM.
(3)Ako se prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, sportski radnik će biti kažnjen isključenjem iz nogometne fudbalske organizacije i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.
(4)Za pokušaj će biti kažnjen.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

VenamaHrabrih
Dok se slučaj "ispita", u tom će pauza, pa će vinovnici odraditi kaznu tokom zimskih priprema, u skladu sa smjernicama kriminalnog Saveza. Da su u pitanju sarajevski klubovi, odluka bi bila donijeta na vanrednoj telefonskoj sjednici.
13 3
antikomunist
Da vidimo..Hasic nije bio ni blizu ali je kaznjen dvije godine...Velezov stadion je bio 50 km od mjesta gdje se desio"najveci incident" ali je prisiven KLUBU umjesto eventualno pojedincu. I sve se zasnivalo na "rekla kazala".Sada imamo SNIMKE na kojima se SVE vidi.Da vidimo koliko su "ugrozeni" u stvari "ugrozeni", koliko ce fasovati Jakirovic i onaj mu pomocnik a koliko KLUB .Jer i Velez je drasticno kaznjen za nesto sto NIJE uradio. I ODMAH je suspendovan- istu noc,zasjedala kao ta SNSD/HDZ/TROJKA komisija i zveknula Velez kao nikada nikoga u istoriji bh fudbala. A bez dokaza. Sad ih imamo...bas me interesuje sta ce reci...Jer nije odmah komisija zasjedala, vec je proslo iha ha vremena...
12 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi