Istinski fudbalski romantik: Otac mu ubio majku, suprotstavio se huliganima, igrao besplatno...

Priča kao iz filmova

Istinski fudbalski romantik: Otac mu ubio majku, suprotstavio se huliganima, igrao besplatno...

A. Čaušević

Neki fudbaleri imaju život koji je kao poput filmske priče. Teško djetinjstvo, puno odricanja, napornog rada i truda do uspjeha i na kraju epitet istinskog heroja. 

Jakub Błaszczykowski (35) je poljski fudbaler za kojeg je većina nas čula, ali rijetko ko zna napisati njegovo ime. Iako je još uvijek aktivni fudbaler popularni Kuba već sada nosi status legende.

Bio je septembar 1996. godine kada je njegov otac na smrt izbo majku. Ta porodična tragedija je imala enorman utjecaj na njegov život. Otac je završio u zatvoru, a Jakuba i njegovog brata je odgojila baka.

Na kratko je bio odustao od fudbala, ali ga je stric nagovorio u suprotno. Počeo je u Rakowu, pa nastavio u Wisli gdje se zadržao tri godine. Velikan iz Krakowa je bio i ostao njegov jedini klub.

Wisła Kraków.

Svjetsku slavu je doživio igrajući iza Borussiju Dortmund gdje se zadržao 11 godine, imao je avanture u Fiorentini, tri sezone je nastupao za Wolfsbrug, da bi na zimu 2019. godine stigao poziv iz Krakowa.

Oglasi

Huligani su preuzeli Wislu, svojim mešetarenjima i kriminalnim poslovima doveli su klub na ivicu ambisa. Krijumčarenje i preprodaja druge te reketarenje su bili samo neki od "zanata" zloglasnih Ajkula.

Image

Ajkule slove za najzlogasnije huligane u Poljskoj, ali Błaszczykowski se nije ustručavao da im stane na crtu i zauvijek otjera iz klupskih ureda tamo gdje i trebaju biti - na tribine.

Do kraja sezone 2018/2019 je igrao besplatno. Uplatio je oko milion eura na klupski račun kako se Wisla zadržala u Ekstraklasi i dobila potrebnu licencu.

Klub se u međuvremenu potpuno očistio od kriminala. Jakub je vlasnik, igrač i kapiten, dok poziciju predsjednika obnaša njegov brat osoba kojoj najviše vjeruje, tri godine stariji Dawid.

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Wisla za koju nastupa i Adi Mehremić se polako stabilizuje i vraća staze stare slave dok Kuba i dalje nakon svakog gola prvo što uradi je pogleda u nebo i podigne ruke u zrak s porukom: "Mama, ovo je za tebe!"

Błaszczykowski je dres Poljske nosio duže od desetljeća, nastupio ja ne nekoliko velikih takmičenja, a dobio je i najveće državno priznanje "Križ časti". S Borussijom je osvojio niz trofeja, uključujući dvije titule prvaka Njemačke. S Wislom je u prvom mandatu bio prvak svoje zemlje, ukoliko to uradi i u jesen karijere bit će to definitivno šlag na tortu.

Top Komentari

makelele
Covjek igra football mamager uzivo. ?
7 0
Fino alla Fine
Naklon do poda.
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi