Nadahnjujuća rješenja: Zašto su Paolo di Canio i Kuba Błaszczykowski veći od ostalih?

Priča o Fair Playu

Nadahnjujuća rješenja: Zašto su Paolo di Canio i Kuba Błaszczykowski veći od ostalih?

Jakub Błaszczykowski je prije nekoliko dana potpisao ugovor sa svojim matičnim klubom Wislom Krakow i nakon 12 godina vratio se u poljsku Ekstraklasu. 

Nije to razlog zbog čega bi bivši poljski reprezentativac trebao biti nagrađen, više to govori da je njegova karijera u silaznoj putanji, ali da je veći igrač od mnogih koji su bili i još jesu u mnogo boljoj poziciji - veći je.

Nekadašnji kapiten Poljaka može dobiti nagradu FIFA Fair Play, a nakon što ga legendu "Bijele zvijezde" kako je nadimak Wisli, kandidirao Piotr Koźmiński, novinar "Super Expressa".

Prije nekoliko dana Błaszczykowski je službeno potpisao ugovor s Wislom. Bivši fudbaler Borussije Dortmund i VfL Wolfsburga, igrao je protiv Górnik Zabrzea.

Igrači Macieja Stolarczyk, poraženi su 0:2 pa im je i dalje boriti se za goli opstanak. Blaszczykowski se pojavio s kapitenskom trakom i bez sumnje će biti jedna od vodećih ličnosti na stadionu Reymonta, a mnogo je doprinio i na marketinškom planu. Zbog ljudskih vrijednosti pak, toliko neuobičajenim u današnjem svijetu, naći će se pak među kandidatima za prestižnu nagradu.

Nagrada FIFA Fair Play se dodijeljuje za iznimno ponašanje, kako na fudbalskom terenu tako i izvan njega. Takva se osoba doživljava kao "natjecatelj sa fer duhom".

Prvi put takva nagrada dodijeljena je igraču Werder Bremena Franku Ordenewitzu 1988. godine, kada je priznao da je igrao rukom u utakmici protiv Kölna. Dosad je nije nijednom dobio niti jedan predstavnik Poljske.

Sada nogometaš Wisla Krakowa može ući u historiju, mada je i bez nagrade već historijska ličnost i njegov gest će se pamtiti zauvijek.

Prošle godine nagrađen je njemački igrač Lennart Thy, iz holandskog PEC Zwollea, koji je propustio meč protiv VVV Venlo odlučivši u to vrijeme dati krv osobi oboljeloj od leukemije.

"Najbolja stvar u čitavoj toj priči je što sam svojim potezom nagnao stotine novih davalaca krvi u Holandiji. Ta činjenica zaista me čini ponosnim", kazao je Thy.

Nagrada FIFA za fair play bit će dodijeljena 23. septembra na gala večeri u Milanu.

Posudio pare posrnulom gigantu

Naravno, igrači diljem svijeta redovito podupiru razne dobrotvorne akcije. Mnogo puta smo imali priliku vidjeti da Messi, Ronaldo, Mbappe, Ramos, Lewandowski i mnogi drugi igrači pomažu djeci iz sirotišta, posjećuju bolnice, kupuju poklone ili dodjeljuju privatni novac kako bi pomogli drugima.

Svi su oni, uključujući i našega Edina Džeku koji je pomogao ni sam više ne zna kome, toliko ljudi, djece, institucija... globalne, internacionalne zvijezde uz koje se podrazumijeva takav angažman. Međutim, Kuba nema šansu pa mu zato držimo fige!

Bivši reprezentativac Poljske koji je u dresu nacionalne selekcije nastupao 105 puta, za Wislu je potpisao u februaru 2005. došavši iz KS Częstochowa.

Posljednji nastup za nekada vrlo renomirani tim koji je svojevremeno, 2000. godine iz Kupa UEFA-a izbacio naš Željezničar, Błaszczykowski je upisao 2007. godine.

Iz Wisle se preselio u Bundesligu, a proslavio se igrama za Borussiju Dortmund. U 2016. bio je posuđen Fiorentini jednu sezonu pa se kasnije preselio u VfL Wolfsburg.

Povratak Błaszczykowskog na stadion Reymont već je dugo izložen medijskom eksponiranošću. Kada je Wisła Krakow počela grcati u financijskim problemima, nogometaš je odlučio podržati svoju bivšu ekipu i posuditi joj 1.3 milijuna zlota (oko 650.000 KM).

Sada, kada je potpisao za najniži iznos koji jedan fudbaler može dobivati na profesionalnoj razini - 500 zl neto (250 KM), Kuba je rekao da će sav novac uplatiti za potrebe sirotišta.

Najčuveniji Fair Play potez

Vjerovatno najčuveniji potez zbog kojeg je nekome dodijeljena nagrada fair play, je potez Paola di Cania, italijanskog majstora kojeg su kroz čitavu karijeru pratile brojne kontroverze.

Di Canio koji je mnogo puta kažnjavan zbog svojih fašističkih stavova i rasne netrpeljivosti, 16. decembra 2000. godine uhvatio je loptu pred golom Evertona, propustivši priliku da zabije gol, jer je vidio da je protivnički golman ostao ležati na drugom kraju šeasnaesterca.

Paul Gerrard dobio je udarac od Trevora Sinclaira, a suočen s praznom mrežom tadašnji napadač West Hama je ipak izabrao fer potez. Tada bi gol londonskom timu donio vodstvo 2:1.

Prethodno je suludi Paolo 1998. dobio osam utakmica kazne nakon što je igrajući za Sheffield Wednesday gurnuo sudiju Paula Alcocka kada mu je dosijelio crveni karton.

Međutim, kada je u januaru 1999. došao u West Ham za 1,7 miliona funti desilo se nešto revolucionarno pa je od prgavog mladića prerastao u dobricu..

Paolova karijera

Di Canio je svoju karijeru započeo u Laziju, a još je igrao i za Ternanu, Juventus, Napoli i Milan prije nego što se 1996. godine pridružio Celticu.

Ali kada je Tommy Burns dobio otkaz na klupi škotskog velikana, Di Canio je bijesno zaprijetio da neće igrati u znak protesta.

Sheffield Wednesday platio ga je 4,5 miliona funti u avgustu 1997. godine, ali je razbjesnio zvaničnike kluba sa Hillborougha nakon incidenta sa Alcockom.

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Nakon niza novčanih kazni, pridružio se West Hamu u januaru 1999. godine, a i tamo je bio pod istragom FA. Naime, Di Canio je i u West Hamu kažnjen sa 5.000 funti zbog uvredljivog gesta protiv Aston Vile.

Ipak, potez protiv Evertona, uz sve kontroverze ovog maestralnog igrača, pamtit će mnogi ljubitelji fudbala. Paolo je velik u svome potezu baš zato jer se tako nešto od njega teško moglo očekivati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi