Januzaj je odigrao službenu utakmicu za Belgiju, ali i dalje može da promijeni reprezentaciju

Hoće li obući dres Kosova?

Januzaj je odigrao službenu utakmicu za Belgiju, ali i dalje može da promijeni reprezentaciju

E. Škorić

Prošle sedmice FIFA je izrazila spremnost da prouči izmjenu Statuta kako bi se uklonila određena ograničenja za igrače koji bi možda željeli promijeniti državljanstvo.

Trenutno pravila dopuštaju igraču da pređe u drugu reprezentaciju samo ako prethodno nije odigrao službenu utakmicu za prvobitnu reprezentaciju.

Prema novim pravilima, nogometaši koji žele mijenjati državljanstvo mogu to učiniti čak i ako su imali jedan ili dva službena nastupa za jednu reprezentaciju, a odlučili su da igraju za drugu reprezentaciju.

Među mnogim popularnim nogometašima, ova će izmjena utjecati i na Adnana Januzaja.

Belgijski talent, rođen u Belgiji čiji su roditelji kosovski Albanci, bio je pred Svjetsko prvenstvo 2014. godine u velikoj dilemi da li da igra za Albaniju (Kosovo tada nije bilo priznato od UEFA-e ili FIFA-e) ili Belgije kao rodne zemlje, a bila je u opciji čak i Engleska jer je igrao pet godina u toj državi.

Tada je Januzaj pod utjecajem savjeta menadžera i svog oca odabrao Belgiju s namjerom odlaska na Svjetsko prvenstvo, ali tada ga selektor Marc Wilmots nije zvao, iako je odigrao prethodno službeni meč za Đavole.

Januzaju se sada pruža druga prilika, ovaj put može da igra za Kosovo, ali ostaje da se vidi da li će željeti da promijeni odluku koju je donio ranije, a to je da nosi dres Belgije. S obzirom koliko igra za Belgiju, možda nije isključeno da će dobro razmisliti o Kosovu.

Koji još igrači mogu da promijene državljanstvo?

Među poznatima su Gonzalo Castro iz Borussije Dortmund, koji dres Njemačke, ako želi, može d zamijeni dresom Španije, dok bi Holtby iz HSV-a mogao da bude član Engleske, a sada predstavlja Njemačku.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sevillin ofanzivac Correa može da Argentinu zamijeni Italiju, a Papu Gomez iz Atalante također Argentinu Italijom. Boyata (Celtic) igra za Belgiju, no nudi mu se prilika da predstavlja Kongo odakle su mu roditelji.

Ovo pravilo u konačnici može da bude izuzetno važno i za bh. reprezentaciju, jer je veliki broj igrača koji nose porijeklo iz BiH, a igrali su jednom ili dvaput za neku drugu reprezentaciju. Naravno, mora postojati želja kod igrača, ali i kod Nogometnog saveza BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi