Kraj debatama: Predsjednik La Lige otvoreno rekao da je Premier liga nivo iznad!

Javier Tebas

Kraj debatama: Predsjednik La Lige otvoreno rekao da je Premier liga nivo iznad!

Eldar Ganibegović

Da li je bolja španska La Liga ili engleski Premiership vječna je dilema i debata među navijačima, ali i fudbalskim radnicima i stručnjacima. Sada je o tome otvoreno govorio Javier Tebas, predsjednik La Lige.

Predsjednik La Lige Javier Tebas demantovao je da zavidi Premier ligi, iako je priznao da je engleska liga najbolji proizvod na svijetu. 

Naveo je razlike između ove dvije lige, ali i istakao da engleska Premier liga pokriva najveći prostor na tržištu. 

"Ne, nisam ljubomoran na Premier ligu. Na komercijalnom nivou, to je najbolji proizvod na svijetu i veoma je teško da La Liga bude na istom nivou zbog razlika između Španije i Engleske", istakao je Tebas foruma za sport i biznis koji je u Londonu organizovao Financial Times.

"Vi imate preko 70 miliona stanovnika, mi imamo 50 miliona. Izvan zemalja Commonwealtha. Tako da je nemoguće porediti" , dodao je kontroverzni Tebas. 

"Učili smo od Premier lige u pogledu T prava. Očigledno težimo njenom nivou, ali nismo zavidni jer ima i elemenata koji nisu dobro urađeni, kao što je mogućnost da vlasnici ulažu na gubitak, što nije u redu i treba ga smanjiti", mišljenja je prvi čovjek Primere.

Oglasi

Povodom spektakularnih troškova engleskih klubova u minulom zimskom prijelaznom roku, Tebas je rekao: "Ako stalno gubite novac, unosite inflaciju i utičete na sve ostale timove u Evropi."

Javier Tebas je nedavno izjavio da je većina klubova u Premier ligi ekonomski dopingovana i da će biti uvedena finansijska kontrola od strane UEFA-e da sankcioniše one koji je ne poštuju bez obzira iz koje zemlje dolaze.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Klubovi engleske Premier lige potrošili su rekordnih 815 miliona funt u januarskom prijelaznom roku.

Bruto potrošnja u 2023. bila je 90% veća od prethodnog rekorda od 430 miliona funti u 2018. godini i skoro trostruko veća od prijelaznog roka iz januara 2022. godine (295 miliona funti).

Top Komentari

Mostarac94
Moze se reci da je Engleska liga najgledljivija sto se tekma tice al ne moze bit najbolja, spanci su godinama najbolji, tek zadnje nekolike su englezi poceli, uvijek se govori englezi jaki jer imaju 6 mega klubova, al zato tih 6 klubova u europskim takmicenjima uzmu titulu svako 5 godina… a ako cemo ic istom logikom kako je ovaj rekao, onda je nasa liga bolja od Hrvatske i Srbijanske, kod njih imas 2 kluba da citava drzave navija za njih a kod nas svaki klub ima svoju bazu navijaca i svake godine se ne zna ko ce osvojit ligu, al zato se svaki izlazak u europu obrukamo ko englezi a region ko spanci su uvijek u grupnim fazama
2 0
MaDaj
Gdje je bio ovaj da izbacuje mišljenja kada je Španjolska liga obarala rekord najviše plaćenog igrača 10 puta u13 godina? Ili recimo kada su lupali cijene na svoje igrače od 200 milliona? Tada je bilo sve udure, nikakva inflacija ni bilo šta? Marsh svi vi zajedno majku vam lopovsku, i vi i Englezi i svi redom, samo se ebeno žalite kada vi niste ti koji kradu i prerađivaju druge ..
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti