Bolan šamar Barceloni od prvog čovjeka La Lige
Foto - EPA

Lewandowski ne može doći

Bolan šamar Barceloni od prvog čovjeka La Lige

M. Šljivak

Prvi čovjek La Lige Javier Tebas saopštio je kako Barcelona trenutno nema mogućnost da potpiše Roberta Lewandowskog.

Poljski napadač je velika želja katalonskog kluba. Često se govori o njegovom dolasku u klub, ali Tebas tvrdi da to trenutno nije moguće i to zbog finansijskih razloga.

"Trenutno, Lewandowski ne može u Barcelonu. Nemaju mogućnost da ga potpišu. Trebaju se srediti određene stvari, ali ne znam hoće li se one desiti. Pravila i brojke su jasne. Ako imaš više od 500 miliona gubitaka iz prethodne dvije godine, moraš naći način da ih vratiš kako bi bez problema mogao potpisivati igrače", rekao je Tebas i dodao je:

"Lewandowski ima godinu ugovora s Bayernom. S ozbirom na to koliku platu želi igrač i odštetu koju želi Bayern, ne vidim mogućnost da ga Barcelona trenutno može dovesti".

Na pitanje novinara da li bi prodaja Frenkieja de Jonga mogla ipak omogućiti Barceloni da potpiše Poljaka.

Oglasi

"Moglo bi biti dovoljno, ali to zavisi od cifre za koju će ga prodati i od cifre koju će Lewandowski uzeti kao platu. Moramo sačekati i vidjeti kolika bi amortizacija od prodaje De Jonga mogla biti. Ne znam kakav je plan Barcelone", rekao je Tebas.

Neko je stao na crtu i Lewandowskom: "Precijenjen igrač s precijenjenom statistikom!"

Poljski napadač Robert Lewandowski izrazio je želju da ovog ljeta napusti Bayern, nakon što je saopštio da ne planira produžiti ugovor koji traje do juna 2023. godine.

Iako se smatra najvećom zvijezdom Bundeslige i motorom Bayerna, neko o njemu ipak ima i drugačije mišljenje.

Olivier Fritsch i Fabian Scheler sportski su novinari njemačkog "Die Zeita", a od druge polovice aprila oni vode i fudbalski podcast.

U tom podcastu Roberta Lewandowskog opisali su kao precijenjenog fudbalera. Takva bi se retorika u trenutnoj situaciji mogla ocijeniti kao pokušaj stvaranja dobre klime za izgledni transfer i umanjivanje Bayernovog poraza koji bi se mogao dogoditi ovog ljeta.

Oglasi

Nakon teza koje su iznijela obojica, može se steći dojam da Bayern ne bi trebao plakati za Lewandowskim.

"On je korisnik Bayernove dominacije i to je također znak slabosti Bundeslige", rekao je Fritsch. Novinar je napomenuo da je biti centarfor u Bayernu posao iz snova za fudbalera. To je zato što momčad igra vrlo agresivno i u praksi ponekad tijekom utakmice ima četiri ili čak pet napadača.

Prema komentatorima "Die Zeita" Lewandowski okružen Gnabryjem, Mullerom, Goretzkom i Saneom, a uz podršku vrhunskih bočnih braniča, ima situaciju u kojoj se uvijek nešto događa u kaznenom prostoru, koju on koristi.

Precjenjivanje statistike Lewandowskog, po njihovom mišljenju, također je učinak obrambene slabosti s kojom se Bundesliga suočava. Ovu obrambenu slabost komentatori vide i u meču u kojem je Lewandowski ušao u historiju i Guinnessovu knjigu rekorda. Riječ je o susretu u septembru 2015. kada je protiv Wolfsburga zabio pet golova u devet minuta.

U podcastu "Die Zeit", oni koji raspravljaju o događaju obično se fokusiraju na lošu izvedbu defanzivaca Wolfsburga (Dante i Naldo) u tim situacijama, koji su zaradili puno novca u Bundesligi unatoč svojim obrambenim slabostima.

Novinari su se također dotakli četiri gola koja je Lewandowski postigao protiv Real Madrida tijekom svog boravka u Borussiji. Prisjetili su se da je tada Poljak jednom s tri metra gurnuo loptu u gol, jednom je pogodio s pet metara i dodao jedan gol iz jedanaesterca.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Fritsch i Scheler također savjetuju svima da mirno pogledaju golove koje je postigao Lewandowski i procijene koliko je kvalitetnih i posebnih vještina bilo potrebno u tim situacijama za postizanje tih golova. Po njihovom mišljenju, to su uglavnom bili jednostavni golovi.

Definitivno, ne baš lijepi komentari o čovjeku koji je obilježio jednu eru Bundeslige.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MaDaj
Nikako da skontam zašto “prvi covijek la lige” konstantno daje izjave za mediji.. klubovi znaju pravilnike koji se ti krac imaš obraćati medijima o mogućim transferima? Nikad da ovo cujem o bilo kojoj drugoj lizi, samo ovaj Španski debil :/
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije