Reprezentativcu Njemačke su koljena klecala jučer na sudu: "Neću lagati, uplašio sam se"

Jonathan Tah protiv svog "zastupnika"

Reprezentativcu Njemačke su koljena klecala jučer na sudu: "Neću lagati, uplašio sam se"

Edmir Škorić

Dok se Bayer Leverkusen u ponedjeljak ujutro spremao za polufinalni meč Evropske lige protiv Rome, koji je na programu u četvrtak, jedan od zvijezda nije bila prisutna na terenu, već se nalazio na suđenju.

Jonathan Tah (27) pozvan je kao svjedok pred Okružni sud u Opladenu u procesu protiv Franka Claudija Bege (30). Pozadina je krivična prijava Taha javnom tužiocu u Kelnu protiv Bege, koji sebe opisuje kao savjetnika igrača.

Ročište je počelo u 9:30 sati, a Tah je morao da dođe kao svjedok u 10 sati. Nogometaš Bayera je stigao u pratnji svog advokata dr. Uda Wackernagela te je nosio crne pantalone i crnu košulju sa bijelim cipelama. Iako je spolja delovao smireno kada je ušao u sudnicu, djelovalo je da mu je situacija neprijatna.

"Neću lagati, uplašio sam se", kaže Tah tokom ispitivanja koje traje tri i po sata. Osjećao se ugroženim od Bege, koji mu se stalno javljao.

Bega tvrdi da je volio Taha, ali da ovaj više ne zna ni sam ko je...

Tah i Bega bili su prijatelji i navodni saradnici, ali su se stvari u međuvremenu pretvorile u sukob. 2012. godine, kada je Tah bio U19 igrač u HSV-u, on i Bega su se prvi put sreli. Prema pismu njegovog advokata, Tah ga je vidio kao osobu koja mu može pomoći.

Bega, koji tvrdi da vodi agenciju za igrače "Begasports", navodno je prvi put tražio novac 2013. godine. U kombinaciji sa prijetnjama nasiljem protiv njegove porodice. Tah zapravo plaća 38.000 u sedam rata.

Oglasi

Navodi se da se Bega iznova javljao igraču, uključujući i onda kada je otišao u Leverkuzen 2015. godine, kada je situacija navodno eskalirala. Tah je upitan zašto se nastavio petljati s Begom i čak plaćati mu novac i zašto nije sve to prijavio, on je odgovorio: "Bojao sam se, htio sam da ga umirim".

Potom je pitan zašto nije otišao u policiju? "Zato što sam se stidio", odgovorio je Tah.

Tek na još jednom susretu 2. aprila 2021. to će biti previše za Taha. Nakon utakmice u Bundesligi između Leverkusena i Schalkea, Bega se pojavio kada je Tah htio da se odveze od BayArene do timskog hotela sa svojim saigračima Karimom Bellarabijem i Nadiem Amiri.

Tah staje i govori svojim saigračima da ga neko vrijeme uhode. Bellarabi kaže Begi da prestane juriti Taha. Tah podnosi tužbu, između ostalog, za iznudu.

"Nakon toga sam tražio stručnu i psihološku pomoć da sve to procesuiram", rekao je Tah danas na suđenju.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Volio sam tog dečaka. Nikada se nije radilo o novcu između mene i gospodina Taha. On je postao druga osoba. On više ne zna ko je", kazao je Bega.

Slučaj još nije završen. Zakazano je trodnevno suđenje, a 22. maja, pored Taha, kao svjedoci su pozvani i Bellarabi i Amiri. Presuda bi mogla biti izrečena 26. maja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi