Još jedan De Jong napušta Ajax

Ovaj put nema velike zarade

Još jedan De Jong napušta Ajax

Ajax je prošle zime prodao Frenkieja de Jonga Barceloni, a mladi veznjak je zvanično napustio ekipu Kopljanika ljetos.

Od njegove prodaje je Ajax itekako zaradio, a sada se u Amsterdamu spremaju za odlazak drugog De Jonga - ovaj put besplatno.

Naime, 31-godišnji Siem de Jong će ove sedmice otputovati za SAD, a nakon ljekarskih pregleda bi trebao potpisati za FC Cincinnati, tim koji se takmiči u MLS-u.

Iako iskusni ofanzivac ima ugovor sa Ajaxom do kraja sezone, i iako je trener Ten Hag bio izuzetno zadovoljan kako je iskusni fudbaler radio ove zime, pa ga je krajem januara uvrstio u startnu postavu u ligaškom meču protiv Groiningena, Kopljanici će De Jongu dozvoliti da ode bez naknade.

Kako pišu holandski mediji, kako je De Jong tokom godina itekako zadužio Kopljanike, klub je odlučio da mu ne pravi problem prilikom transfera u MLS.

Inače, Siem De Jong je nekoliko puta napušta, pa se vraćao u Ajax (bio je i kapiten) - klub čiji je slavni omladinski pogon svojevremeno prošao.

Ipak, od posljednjeg povratka, na ljeto 2019. godine, više nije u prvom planu.

Tako je ove sezone odigrao tek četiri utakmice u holandskom šampionatu. Ipak, u kup takmičenju je nastupio jednom i odmah upisao hat-trick.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Kada međutim sve sabere, nekadašnji holandski reprezentativac je od 2007. do danas odigrao 277 utakmica u dresu Ajaxa, postigao je 88 golova i upisao 52 asistencije. Sa Ajaxom je osvojio četiri titule prvaka Holandije, jedan Kup i dva Superkupa Holandije.

Siem de Jong nije u bliskim rodbinskim vezama sa Frenkiejem, ali jeste sa Luukom - nekadašnjim fudbalerom PSV-a, a danas napadačem Seville.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije