Jose Mourinho se vraća u Premier ligu: "E sada neka zaboravi na trofeje"

Englesko prvenstvo ima u malom prstu

Jose Mourinho se vraća u Premier ligu: "E sada neka zaboravi na trofeje"

Edmir Škorić

U januaru je portugalski trener Jose Mourinho (61) otpušten iz AS Rome. Od tada je Portugalac dostupan na trenerskom tržištu, a prema posljednjim informacijama, od ljeta će ponovo biti stanovnik Londona.

Od otkaza u Rimu, Mourinho je jasno dao do znanja da želi ponovo raditi i traži novi projekt. Je li sada pronašao ono što je tražio?

Prema medijskim izvješćima na Otoku, trenerska se ikona povezuje s prelaskom u West Ham United i to bi mogao biti treći londonski klub koji bi trenirao nakon Chelseaja i Tottenhama.

Navijači širom Evrope smatraju da Jose ne bi trebao prihvatiti ponudu West Hama i smatraju da bi odlaskom u ovaj klub mogao komotno da zaboravi na trofeje, mada je on poznat kao trener koji sa malo novca može da napravi tim koji se bori za trofeje.

David Moyes (60) trenutno je trener Čekićara, ali Škotu ugovor istječe na ljeto. Navodno su se sumnje u Škota u posljednje vrijeme znatno povećale, pa se očekuje da dođe do promjene, a čelnici West Hama već su, navodno, kontaktirali Posebnog.

Oglasi

Mourinho predobro poznaje Premier ligu jer je od 2004. do 2007. vodio Chelsea, kao i od 2013. do 2015. godine, zatim Manchester United od 2016. do 2018. i Tottenham od 2019. do 2021. godine. Ukupno je tri puta osvajao prvenstvo Engleske i ima nekoliko kupova.

Mourinho je proslavio posljednji uspjeh s Romom. 2022. osvojio je Konferencijsku ligu. Mourinho je pokazao da može osvajati naslove s ograničenim financijskim budžetom, a tome se nadaju u West Hamu.

Londonski klub trenutno je aktuelni pobjednik Lige konferencija, a ove je sezone u četvrtfinalu Evropske lige. Tamo su Čekićari izgubili prvu utakmicu od novog njemačkog prvaka Bayer Leverkusena (0:2). Revanš se igra u četvrtak (21 sat).

To bi mogla biti posljednja evropska utakmica za Moyesa na klupi West Hama. On je od decembra 2019. godine po drugi put na kupi engleskog kluba, ali trenutno je na izlaznim vratima istog.

Mourinhu se otvara nova prilika da radi u Premier ligi i Portugalac nikada nije krio da je to njegova najomiljenija liga.

Oglasi

Jose Mourinho je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih menadžera u svijetu. Rođen je 26. januara 1963. godine u Portugalu. Tokom svoje karijere, Mourinho je vodio neke od najvećih klubova u Evropi i osvojio brojne trofeje.

Mourinho je započeo svoju trenersku karijeru kao pomoćni trener u Sportingu i Portu prije nego što je preuzeo ulogu glavnog trenera u raznim klubovima. Postao je poznat po svom taktičkom pristupu igri, strastvenom stilu vođenja i sposobnosti da motivira svoje igrače.

Njegova najuspješnija razdoblja bila su s Portom, gdje je osvojio Ligu prvaka 2004. godine, te s Interom i Real Madridom, gdje je također osvojio mnoge trofeje, uključujući Serie A, Ligu prvaka, La Ligu i Premier ligu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Međutim, Mourinho je također imao nekoliko neuspjeha u svojoj karijeri, uključujući kraće mandate u Manchester Unitedu i Tottenhamu Hotspuru gdje nije uspio ostvariti očekivane rezultate. Unatoč nekim propalim izazovima, Mourinho ostaje jedan od najcjenjenijih trenera u fudbalskom svijetu s bogatom karijerom i naslovima koje je osvojio.

Uvijek je intrigantan lik s bogatom osobnošću koja često izaziva kontroverze, ali njegova stručnost i uspjeh na terenu ne mogu se osporiti.

Top Komentari

Aspirator
“Zaboravi na trofeje” ljudi komotno uzeli europski trofej prošle sezone hahah
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti