Mourinho otkrio veliku tajnu: Dešavanja u jednom klubu ne može zaboraviti
FOTO: EPA

Bio je iskren

Mourinho otkrio veliku tajnu: Dešavanja u jednom klubu ne može zaboraviti

H. Zilić

Portugalac Jose Mourinho za mnoge je najbolji trener današnjice, za neke i među najboljim fudbalskim trenerima svih vremena. Da je još uvijek "special one" pokazao je i ove sezone.

Mourinho je italijansku Romu doveo do finala Evropa lige gdje ih 31. maja očekuje finalni duel protiv ššpanske Seville.

Prošle sezone protuglaski stručnjak je sa Romom osvojio prvo izdanje Konferencijske lige, sada ima priliku da uzme i Evropa ligu i dodatno obogati svoju riznicu trofeja.

Mourinho je poseban u svijetu fudbala. Sam sebi je dao nadimak "The Special One", odnosno "Posebni" i to na prvoj press konferenciji nakon što je 2004. preuzeo Chelsea. Stigao je iz Porta s kojim je u dvije godine osvojio Kup UEFA i Ligi prvaka.

Nakon Chelseaja trofeje je osvajao u svim klubovima u kojima je radio, (Real, Inter, Manchester United, Roma) osim u Tottenhamu s kojim se rastao nekoliko dana uoči finala Liga kupa sa Manchester Cityjem.

Upravo je pred finale Evropa lige komentarisao epizodu u Tottenhamu i priznao je da s tim klubom nije imao bliskost.

Oglasi

"Tottenham je jedini klub s kojim nemam bliske veze. Vjerovatno zato što je stadion bio prazan u vrijeme Covida i zato što mi predsjednik Levy nije dozvolio da dovedem igrače koje hoću kako bi možda igrao finale i osvojio neki trofej", rekao je Mourinho koji očigledno ne može zaboraviti pojedine stvari iz Londona.

Nakon rastanka sa Tottenhamom iznenadio je fudbalski svijet kada je objavio da preuzima Romu. Klub, koji nikada do njegovog dolaska nije osvojio evropski trofej i koji je posljednji pehar u svoje vitrine i to onaj namijenjen osvajaču Kupa Italije donio 2008.

Desetak mjeseci nakon dolaska Romi je donio prvi evropski trofej. U finalu Konferencijske lige Rimljani su bili bolji od Feyenoorda, a sebi je donio fudbalsku besmrtnost. Stigao je do brojke od pet evropskih trofeja i tako se izjednačio na vječnoj listi sa legendarnim talijanskim stručnjakom Giovannijem Trapattonijem.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ako Roma savlada Sevillu u finalu Evropa lige, Mourinho će se izdvojiti sam na listi najuspješnijih evropskih trenera sa šest evropskih trofeja.

U karijeri je ukupno osvojio 26 trfoeja i ta cifra će sigurno još rasti, možda već krajem maja ponovo sa Romom, a ko zna šta budućnost nosi kada je u pitanju Jose Mourinho.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi