U Rimu 'potres' zbog Mourinha - Bilbordi koji su se pojavili sve govore
Portugalac od jučer bez posla, ali ubrzo bi mogao dobiti novi izazov. Vjeruje se da je Newcastle prvi kandidat za njegovo angažovanje. (Foto: EPA)

Neočekivano dobio otkaz

U Rimu 'potres' zbog Mourinha - Bilbordi koji su se pojavili sve govore

E. Škorić

Romini vlasnici su mnoge iznenadili kada su dali otkaz Joseu Mourinhu, koji je od jučer slobodan trener, iako se očekivalo da će ostati barem do ljeta u Rimu.

Nakon poraza od Milana, čelnici Rome nisu imali više strpljenja i smijenili su Portugalca. Mourinho je Romu vodio do trofeja u Konferencijskoj ligi 2022. godine, ali i do finala Evropske lige u prošloj sezoni.

Navodno bi na klupu Rome mogao legendarni Daniele De Rossi, ali kada je riječ o nekim zvaničnim informacijama njih još uvijek nema. S druge strane, uveliko se nagađa gdje će Jose nastaviti trenersku karijeru, a kladionice najveće šanse daju Newcastleu.

A odluka čelnika Rome je šokirala navijače Vučice. Tako je prvi put otkako je 2020. godine kupio Romu, Dan Friedkin bio na udaru navijača Rome, koji pozivaju na odlazak američkog poduzetnika iz kluba.

Čak je i odabir fokusiranja na Danielea De Rossija kao novog trenera, autentičnu zvijezdu Rome, ali bez iskustva na klupi, dobio dosta kritika. Navijači smatraju da je to "populistička" odluka, ulizivačka gesta prema navijačima kako bi se umirila izrazito nezadovoljna javnost. Tako je Dan Friedkin završio na "optuženičkoj klupi", prvi put nakon gotovo četiri godine.

Oglasi

Nekoliko sati nakon potresa koji je uzdrmao dobar dio Rima, stižu prvi konkretni činovi protesta koji obećava da će biti još uvjerljiviji i odlučniji sljedeće subote na Olimpijskom stadionu tokom utakmice protiv Verone. Danas poslijepodne u blizini sportskog centra Trigoria, sjedišta Rome, postavljen je reklamni pano s fotografijom Dana Friedkina s nepogrešivim natpisom na vidljivom mjestu: #Friedkinout.

Ovo je pravi dokaz ko je zapravo Jose Mourinho, da su nakon svega navijači stali u njegovu odbranu i unatoč slabim rezultatima, smatraju da nije u redu da mu se sada da otkaz.

Sada je Amerikancu na čelu Rome važno da tim krene sa dobrim rezultatima kako bi navijači zaboravili na ovu situaciju sa Mourinhom, a naravno bit će od velike važnosti i to ko će naslijediti Portugalca na užarenoj klupi.

Oglasi

De Rossi je naravno klupska legenda, ali je pravo pitanje da li je on neko ko bi mogao da trzne igrače Rome. U Italiji klubovi sve više daju priliku bivšim igračima i mladim trenerima, ali neki se jednostvno ne proslave u tome.

Jose Mourinho se oprostio rečenicom

Jose Mourinho je Romu napustio u svom prepoznatljivom stilu. Nije puno pričao.

Na oproštaju je objavio poruku na društvenoj mreži X. Samo je napisao: "Arrivederci Roma" uz fotografiju trofeja Konferencijske lige kojeg je osvojio.

Ukupno je Posebni rimski tim vodio u 138 utakmica i ostvario je učinak od 68 pobjeda, 30 neriješenih utakmica i 40 poraza.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Najveći uspjeh je svakako osvajanje UEFA Konferencijske lige u sezoni 2021/2022, te finale Evropske lige godinu dana kasnije.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi