Osipanje je počelo - Tresla se gora, rodio se miš: Jedan igrač Fenera već spakovao kofere
Photo by Branislav Racko Copyright: _BRR2086

King napušta Sukru Saracoglu stadion

Osipanje je počelo - Tresla se gora, rodio se miš: Jedan igrač Fenera već spakovao kofere · Zvanično

Eldar Ganibegović

Po prvi put u historiji turskog fudbala desilo se da jedna ekipa osvoji 99 bodova, a ne bude prvak. To se desilo Fenerbahčeu koji je predvodio Edin Džeko. Bio je ovaj tim u igri za još tri trofeja, ali nije osvojio nijedan i osipanje ekipe je polako počelo.

Ekipa Fenerbahčea igrala je sjajnu sezonu, naročito u Super Ligi Turske gdje je osvojila 99 bodova. No, nije imala sreće jer je Galatasaray bio još dominantniji i sa 102 boda stigao do titule.

Postojala je nada u posljednjem kolu. Fener je morao pobijediti Istanbulspor što je i uradio, no Galatasaray nije izgubio kod Konyaspora i Džeko, Livaković i ekipa su ostali kratkih rukava.

Rano je u Kupu Turske ispao Fenerbahče, u Konferencijskoj ligi je stigao do četvrtfinala gdje je bio bolji Olympiacos koji će igrati finale sutra u Pireju protiv Fiorentine, dok je Superkup bukvalno poklonjen ekipi Galatasarayja.

Nakon sezone u kojoj je vladala ogromna euforija, sada je došlo do emotivnog pražnjeja, te se ekipa Fenerbahčea već počela polako osipati i poznata su neka imena koja sljedeće sezone neće biti tu.

Jasno, prvi u redu je italijanski stoper Leonardo Bonucci kojem je utakmica protiv Istanbulspora bila ujedno i posljednja u bogatoj karijeri, a vidjet ćemo šta će biti sa Soyuncuom i Dursunom koji se vraćaju u svoje klubove nakon posudbe, Atletico Madrid, odnosno Karagumruk.

Oglasi

Jedan od onih koji definitivno neće sljedeće sezone igrati za Fenerbahče je norveški ofanzivac, Joshua King. On je u ljeto 2022. godine stigao u Fenerbahče iz Watforda kao slobodan igrač, ali nije se naigrao ove sezone.

Upisao je 16 nastupa, ali samo 371 minutu u ligi ove sezone. Stoga je učinak od dva gola i dvije asistencije i više nego zadovoljavajući.

U preostalim takmičenjima upisao je 11 nastupa i postigao tri gola uz dvije asistencije, a sav učinak ostvario je u Konferencijskoj ligi.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

S Manchester Unitedom je osvajao Premier ligu 2011. godine, godinu prije Liga kup, a s U21 timom 2013. godine još jednu titulu u Engleskoj. Posljednji trofej u karijeri osvojio je 2023. godine i to Kup Turske s Fenerom.

Godine 2017. proglašen je za fudbalera godine u Norveškoj za čiju je reprezentaciju nastupio 62 puta i postigao 20 pogodaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi