Heroj jedne generacije: Lažirao dokumente, uvijek igrao s bandažom i nosio nadimak "Mala vještica"

Igrao za brojne velikane

Heroj jedne generacije: Lažirao dokumente, uvijek igrao s bandažom i nosio nadimak "Mala vještica"

A. Čaušević

Mnogi su fudbaler sujevjerni, imaju ritaule prije utakmica koje jednostavno moraju ispoštovati jer smatraju da ako to ne urade stvari na terenu će krenuti po zlu. 

Juan Sebastian Veron je veznjak koji obelježio kraj prošlog i početak ovog milenijuma. Zasigurno je među najboljim fudbalerima u historiji što najbolje pokazuje i njegov CV.

Veronova karijera je trajala duže od 20 godina. Bilo je to uspona, sjajnih rezultata i velikih uspjeha, ali i padova uz jednu kontroverzu koja ga je zauvijek etiketirala.

Nakon početaka u Estudiantesu, u Evropu je stigao 1996. godine kada je potpisao za Sampdoriju, dvije godine kasnije potpisuje za Parmu i za njega slijedi period najvećeg uspjeha.

Sjajno je igrao u Parmi što mu je donijelo transfer u Lazio vrijedan 30 miliona eura. Tada se našao i pod istragom da je lažirao italijanski pasoš kako ne bi imao status stranca.

Oglasi

Na kraju su Veron i njegov agent nekako uspjeli "ugasiti požar", ali nakon dodatnih istraga ustanovljeno je da je argentinski veznjak zaista lažirao dokemtne, a njegov agent Elena Tedaldi je osuđena na 15 mjeseci zatvora, dok su se Verona i tadašnji vlasnik Lazija, Sergio Cragnoti uspjeli izvući.

Poslije blistavih igara na Olimpicu odlazi u Manchester United za ogromna 42 miliona eura. Tada su Crveni đavoli u transfer uključili i klauzulu koja se odnosi na pasoš te da bi Lazio mogao plaćati penale.

Period na Old Traffordu je na startu bio obećavajući, ali zbog učestalih kritika medija i analitičara bio je primoran da promijeni sredinu nakon dvije godine kada odlazi u Chelsea za 20-ak miliona eura.

Jedno vrijeme je bio i na posudbi u Interu. U Argentinu se vratio 2007. godine. U nekoliko navrata je odlazio u penziju, da bi se zatim vraćao u kopačke. Konačno zbogom je rekao 2017. godine.

Gdje god je igrao ispod desnog koljena je nosio bandažu. Sve je počelo 1997. godine kada je imao povredu koljena i bio je primoran da nosi bandažu.

Navodno mu je bandaža u tom meču donijela sreću i od tada je Veron nije skidao za vrijeme takmičarskih mečeva.

Potražite više informacija na temu Serie A:

I dres Argentine je nosio 15-ak godina. S Gauočima nije imao zapažene rezultate na velikim tamičenjima iako se radilo o zaista super jakim timovima. Nosio je i nadimak Mala vještica po uzoru na svog oca Juana Ramona koji je na terenu bio "Vještica".

U Evropi je od važnijih trofeja osvojio Kup UEFA s Parmom i evropski Superkup s Laziom, bio je prvak Engleske i Italije, dok je s Estudiantesom 2009. godine osvojio Copa Libertadores. Pele ga je 2004. godine uvrstio na listu najboboljih 125 živućih fudbalera.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi