I Jurgen Klopp na Euru? Dvije ponude su na stolu, Britanci tvrde da je već odlučio
Nedavno je Klopp sve iznenadio kada je objavio da na kraju sezone napušta Liverpool s kojim je osvojio baš sve moguće trofeje

Njegov stav se neće mijenjati

I Jurgen Klopp na Euru? Dvije ponude su na stolu, Britanci tvrde da je već odlučio

Edmir Škorić

Njemački trener Jurgen Klopp vodit će Liverpool do kraja sezone, nakon toga postaje slobodan, a nije poznato šta će raditi u budućnosti.

Klopp je krajem januara ove godine šokirao sve, naročito navijače Liverpoola, kada je objavio da će na kraju sezone prestati biti trener Redsa.

S Liverpoolom je Klopp osvojio šest velikih trofeja: naslov prvaka Engleske (2018/19), Ligu prvaka, UEFA Superkup i FIFA-ino svjetsko klupsko prvenstvo (2019), Liga kup i FA kup 2021/22.

U izjavi za Liverpoolovu web stranicu priznao je da je „na izmaku energije“. „Sada nemam problema, očigledno. Znao sam već duže da ću to morati objaviti u jednom trenutku, ali sada sam sasvim dobro. Znam da ne mogu raditi posao opet, i opet, i opet, i opet“, rekao je Klopp.

Osvojio je Liga kup nedavno s Redsima i dodao još jedan trofej, a njegov tim je trenutno lider u engleskoj Premier ligi i juriša prema tituli, dok će u Evropskoj ligi igrati večeras u Pragu protiv Sparte prvu utakmicu osmine finala.

Oglasi

Nijemac želi da ode na najbolji mogući način, kao veliki šampion, a onda planira uzeti godinu dana odmora od fudbala. No, suočen je s raznim izazovima i stalno mu se nude novi poslovi. On tvrdi da će jedno vrijeme odmoriti od najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Ipak, svejedno ćemo ga gledati na Evropskom prvenstvu u njegovoj Njemačkoj narednog ljeta. Ono što je sigurno, bit će tamo kao navijač i već je dobio ulaznice za tri utakmice Njemačke u grupnoj fazi.

Osim toga, sada je dobio zanimljive dvije ponude - BBC i ITV bore se da angažuju Kloppa u svoje timove stručnjaka tokom utakmica Eura. Ipak, navodno je Klopp odlučan da ne radi nikakav posao godinu dana i neće prihvatiti nijednu od ponuda.

Britanske televizije pokušavaju da prikupe vrhunske fudbalske znalce i da praćenje utakmica svojim gledaocima učine zanimljivijim i kvalitetnijim, ali očito će morati da potraže neke druge eksperte za analize.

Oglasi

Klopp se povezuje s reprezentacijom Njemačke i to nije isključeno, ali tek kasnije. Takođe ga i neki evropski klubovi pokušavaju angažovati, ali svjesni su da je to gotovo nemoguća misija. Slavnom Nijemcu jednostavno treba predah i nema namjeru da promijeni odluku, a svi mi koji obožavamo fudbal, svakako bismo htjeli da je promijeni.

Trenerska karijera mnogo bolja od igračke - Čovjek kojeg svi obožavaju

Klopp je jedan od najpoznatijih savremenih trenera i jedan od najuspješnijih u svojoj profesiji.

Klopp je kao igrač započeo svoju karijeru u Mainzu 05, gdje je proveo veći dio svoje profesionalne karijere kao napadač. Međutim, on je stekao mnogo veću reputaciju kao trener.

Nakon završetka igračke karijere, Klopp se prebacio na trenersku poziciju. Postao je trener Mainza 2001. godine, a kasnije je preuzeo Borussiju Dortmund 2008. godine. U Dortmundu je postigao izvanredan uspjeh, vodeći taj tim do dva naslova u Bundesligi (2011. i 2012.), te osvajanja njemačkog Kupa (DFB-Pokal) 2012. godine. Također je vodio Milionere do finala Lige prvaka 2013. godine, gdje su izgubili od Bayerna.

Njegov stil igre, poznat kao "gegenpressing" ili intenzivni presing, postao je prepoznatljiv u svijetu fudbala. Klopp je poznat po svojoj strasti i energiji na terenu, kao i po svojoj sposobnosti motivisanja igrača.

Najveći trenerski uspjesi Jürgena Kloppa uključuju osvajanje Lige prvaka s Liverpoolom 2019. godine, kada je njegova momčad pobijedila Tottenham u finalu. Također je osvojio Premier ligu s Liverpoolom 2020. godine, prekinuvši dugogodišnju sušu kluba u osvajanju engleskog prvenstva.

Klopp je poznat po svojoj autentičnosti, humoru i strasti prema fudbalu. On je jedan od najcjenjenijih trenera u svijetu fudbala i često se smatra jednim od najboljih u svojoj generaciji uz Pepa Guardiolu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi