Juventusu prijeti najgori scenarij, među transferima koji se istražuju i Pjanićev

Stara dama u ozbiljnom problemu

Juventusu prijeti najgori scenarij, među transferima koji se istražuju i Pjanićev

E. Škorić

Torinski Juventus našao se ponovo u centru skandala i prijeti mu potpuni kolaps.

Juventus je u velikoj nevolji zbog istarge o transferima u protekle dvije godine. Istražitelji su nedavno upali u prostorije Juventusa kako bi oduzeli dokumentaciju vezanu za financijske izvještaje, a među transferima za koje se smatra da su rađeni nezakonito su i transferi Cristiana Ronalda u Manchester United te Miralema Pjanića u Barcelonu 2019. godine. Juventus se sumnjiči da nije prijavio kapitalnu dobit.

Torinski klub je optužen da je lažirao vrijednosti čak 42 transfera u periodu od 2019. do 2021. godine kako bi ispunili propise o financijskom fair-playu i sada se suočavaju sa velikim posljedicama.

U Juventusu su svjesni da je torinsko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv kluba i nekih njegovih sadašnjih zaposlenika (Andrea Agnelli, Pavel Nedved i Stefano Cerrato) i bivših zaposlenika na "prihodima od prava igrača" iz financijskih izvještaja koji su završili 30. juna 2019. , 2020. i 2021. godine. 

Juventusu prijeti izbacivanje u Seriju B, ali ne samo to. Moguće je čak i isključenje iz evropskih takmičenja u narednim sezonama.

Ako se istraga pokrene i postupak završi pravomoćnom osuđujućom presudom, može doći do značajnih negativnih posljedica za ugled te gospodarsku, kapitalnu i financijsku situaciju kluba.

Nacionalni i UEFA sustav licenciranja predviđa određene ekonomske i financijske parametre koje treba zadovoljiti, kao i određene infrastrukturne i organizacijske zahtjeve, čije ozbiljno kršenje može rezultirati odstranjivanjem Juventusa iz evropskih takmičenja.

Vrijedi podsjetiti da je 2006. Juventus bio umiješan u skandal Calciopoli. Luciana Moggija, tadašnjeg predsjednika Juventusa, istražitelji su snimili kada je vršio pritisak na pravosuđe i nezakonito kontaktirao mnoge sudije. Kao posljedica toga, Juve je izgubio dva italijanska prvenstva (2005. i 2006.) i ispao je u Seriju B.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Juventus je trenutno sedmi u Seriji A s 24 boda. Tim Massimiliana Allegrija zaostaje za vodećim Milanom, ali ima utakmicu manje jer večeras igra protiv Genoe.

Allegrija su jučer pitali da li istraga o transferima remeti atmosferu u ekipi, a on je kazao da o tome nema šta da se kaže, da je ekipa potpuno spremna i da je atmosfera dobra pred duel sa Genovom.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...tjeraj mafiju u 6. ligu...vec im je jednom progledano kroz prste zbog lopovluka.
4 8
RollingBlunt
A hoce superligu, sad znas zasto, i oni i barca
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi