"Kada su mi rekli da ću dijeliti sobu sa Baljićem, želio sam pobjeći iz hotela..."
Po završetku igračke karijere Dragan Blatnjak je odabrao novi podosta trnovit put, onaj trenerski u kojem želi biti uspješniji nego što je to bio kao igrač (Foto: EPA)

Bivši reprezentativac BiH Dragan Blatnjak za SportSport.ba

"Kada su mi rekli da ću dijeliti sobu sa Baljićem, želio sam pobjeći iz hotela..." · Intervju

"Dobro da se neko sjetio da sam uopšte živ (smijeh). Obično nas, koji više nismo tu, svi zaboravljaju...", bile su prve riječi Dragana Blatnjaka, bivšeg "A" reprezentativca BiH, nakon što se javio na telefon.

I nije Blatnjak u krivu. Obično nogometaš pomalo padne u drugi plan kada više nije dio reprezentacije, dolaze oni novi, zanimljiviji... Blatnjakovo nestajanje sa scene nije značilo i 'zbogom' nogometu, jer je po završetku igračke karijere odabrao novi podosta trnovit put, onaj trenerski u kojem želi biti uspješniji nego što je to bio kao igrač.

Na početku razgovora Blatnjak nam je otkrio kako je u međuvremenu postao bosanski Dalmatinac. Mir je pronašao u Zadru, igra balote, lovi ribu, a na desnoj nozi ima i tetovažu Sv. Donata.

"U Zadar sam prvi put došao 2001. godine. Na prvu smo se našli, ovdje imam sve i stvarno mi godi život na moru. Za mene nakon karijere nije bilo dileme gdje ću živjeti. Naučio sam i ribariti, to mi je drugi hobi poslije nogometa, a povremeno se bavim i maslinarenjem", počeo je Blatnjak priču za SportSport.ba, pa potom se osvrnuo na svoje planove...

"Odlučio sam da se okušam u trenerskom poslu. Vidim se nekako u tome, to me ispunjava, no puno faktora ovisi o tome da li ću ostati u tome ili ne. Već sam imao priliku da radim u Biogradu u dva navrata, vodio sam također i Zadar, s njima izborio i plasman u 2. ligu, ali brzo smo se razišli. Jednostavno nismo mogli dalje funkcionirati. Mi koji tek počinjemo raditi ovaj posao ne možemo sebi dopustiti da nam diktiraju neke stvari, želimo raditi skroz pošteno, ali, eto, nekada se susrećemo s ljudima koji baš i nemaju veze s nogometom."

Ne skriva da ima velike ambicije kada je u pitanju trenerski posao...

"A vidite, trenerski posao je takav da konstantno moraš ulagati u sebe ili u suprotnom ćeš biti prosječan. Ja to ne želim. Kroz karijeru sam imao priliku da upoznam mnogo ljudi, treniralo me dosta dobrih trenera i želim sve to da iskoristim. Nedavno sam baš bio u Monacu kod Danijela Subašića, učio sam od tamošnjih trenera, promatrao njihov rad i angažman. Znanja nikad nije dosta. Čovjek svaki dan može nešto novo naučiti."

Veliki dio karijere Blatnjak je proveo u Rusiji, gdje je igrao za Khimki, Moskvu i Rostov. Iskustva koja nosi od tamo su više nego pozitivna.

"Tamo sam proveo šest godina, izuzetno lijepih... Kada sam bio na početku karijere govorio sam da nikada ne bih igrao u Rusiji ili takvim zemljama, ali, srećom, put me odveo tamo i danas sam presretan zbog toga. To je ogromna zemlja sa odličnim ljudima, liga je također na visokom nivou i mogu reći da sam baš uživao u tom periodu. Njihova liga i danas raste iz godine u godinu, klubovi su u stanju dovesti skoro koga požele, no rijetko ko pristane da ide u Rusiju."

Bilo mu je, kaže, lijepo i u ostalim klubovima za koje je igrao.

"Meni je bilo dobro i kada sam igrao u Grudama, pa Čitluku, Zadru... Inače nisam čovjek od velikih zahtjeva, svaka sredina u kojoj sam bio je imala prednosti i mane, ali, eto, kada bih izdvajao gdje mi je bilo najljepše to bi možda bio Hajduk. Posebno prve dvije godine u kojima smo bili prvaci. To su bile ujedno i posljednje titule i Hajduk."

Igrati za reprezentaciju - čast i zadovoljstvo.

"Iako nisam odigrao mnogo utakmica, ponosan sam što sam bio dio reprezentacije koju su tada činila imena poput Salihamidžića, Bolića, Barbareza, Baljića... Nije floskula da svaki igrač sanja o tome da igra za reprezentaciju, da stane pored zastave i čuje himnu, jer je uistinu tako. Žao mi je jedino što na kraju nismo otišli na neko veliko takmičenje, bio je to odličan tim, ali nadam se da će ove nadolazeće generacije biti uspješnije. Ostao sam i dalje navijač BiH."

Ispričao je i anegdotu vezanu za period kada se prvi put našao u reprezentaciji.

"Moram priznati da je mene impresioniralo koliko su Salihamidžić, Konjić, Hibić..., da ne nabrajam dalje, bili skromni. Kada sam prvi put pozvan i kada su mi na recepciji hotela rekli da ću dijeliti sobu sa Baljićem, želio sam od straha da pobjegnem. Pitao sam se šta jedan Blatnjak ima raditi s Baljićem u sobi. Bilo me strah, nije šala, želio sam da odem... Ali, kada je on došao u sobu imao sam osjećaj da me tretira kao da ja igram u Realu, a on u Zadru."

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Uvjeren je da su pred reprezenacijom BiH bolji dani sa Robertom Prosinečkim.

"Reprezentacija BiH i sada ima vrhunske igrače, počevši od Džeke, Pjanića, pa nadalje., tako da nema razloga da ne budem optimističan. Vidi se da je reprezentacija dobro posložena, na mjestu selektora je čovjek koji je cijeli život u nogometu, dobar je motivator, a to je ono što je potrebno. Vjerujem da će BiH pod vodstvom Prosinečkog uspjeti da ponovo ode na jedno veliko takmičenje", zaključio je Blatnjak na kraju razgovora za SportSport.ba.

Top Komentari

Mirsad
Lijepo od redakcije sport.sport.ba sto su se sjetili naseg reprezentativca Blatnjaka. Drago mi je cuti i njegovo misljenje i o bivsoj i sadasnjoj reprezentaciji. U bivsoj Jugoslaviji je bila sedmicna sportska emisija na TV, zvala se "indirekt", a vodio ju je proslavljeni sportski voditelj i komentator Marko Markovic. U toj emisiji bila je rubrika "Kucamo na vrata zaboravljenih asova", pa eto ideje da i sportsport uvede takvu ili slicnu rubriku.
156 0
Ismet_Hadziosmanovic
Ikona naseg nogometa
25 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi