Elegantni genijalac napunio 40: Sam ga Bog spasio i nogometu podario čaroliju

Legendarni Kaka

Elegantni genijalac napunio 40: Sam ga Bog spasio i nogometu podario čaroliju

E. Škorić

Ricardo Izecson dos Santos Leite poznatiji kao Kaka svojevremeno bio je najbolji igrač svijeta, a danas slavi 40. rođendan.

S početka 2000-ih Evropom je harao Milan koji je bio prepun zvijezda, ali i velikih nogometnih majstora. Redom su dres Rossonera tih dana nosili Paolo Maldini, Dida, Alessandro Costacurta, Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf, Andrej Ševčenko i - Kaka.

Mnogi će reći da je to vjerovatno jedan od tri najbolja tima u nogometnoj povijesti. I ko je tada iole pratio nogomet, morao je da na ovaj ili onaj način voli crveno-crne, pa ako ništa barem da ih simpatiše zbog atraktivnog nogometa i majstora kojima je tim bio opsrkbljen.

Posebno se izdvajao Kaka. Elegantni nogometaš koji je igrao u vezi sa ofanzivnim karakteristimama i koji je imao izuzetno prepoznatljiv trk, pokrete, dribling, te izuzetno snažan i precizan udarac.

Kaka je 2007. godine osvojio Zlatnu loptu, a s Milanom je bio prvak Italije, osvajao Kup, Ligu prvaka, a obožavali su ga i u Brazilu. Njegov 40. rođendan ne može da prođe nezapaženo, ipak je to čovjek koji nas je sve zadužio zbog načina na koji je igrao i onoga što je dao nogometu.

U dresu Milana Kaka je odigrao 307 utakmica u svim takmičenjima i zabio je 104 gola uz čak 85 asistencija. Nakon Milana prešao je 2009. za 69 miliona eura u Real Madrid, ali kao i većina drugih velikih igrača, nije se snašao u Madridu. Bilo je tu problema s povredama, mada je i na nekim mečevima Kraljeva pokazivao da je genijalac svog vremena. U 120 utakmica za Real dao je 29 golova uz 39 asistencija, a zatim se vratio u Milan.

Oglasi

Nakon 11 godina je Evropu zamijenio Amerikom, zaigrao za Orlando City u MLS-u, a zatim se za kraj odlučio otići u Sao Paulo u rodnom Brazilu. Karijera je okončana 2017. godine, a sada možemo samo da se divimo klipovima s njegovim briljantnim potezima, asistencijama i golovima.

Uostalom, rijetki su oni koji dobiju žuti karton, a potom ih sutkinja zamoli da naprave zajednički selfie.

Jer on je Kaka.

Zahvalan Bogu na svemu

Kaka je rođen 22. aprila 1982. godine u zemlji nogometa. Roditelji su mu bili inžinjer građevine i učitelj u osnovnoj školi. Imao je osiguranu zdravu porodicu i perspektivnu budućnost, za razliku od mnoge brazilske djece.

Oglasi

Usredotočen je bio od početka na studije i na sport, a sa samo sedam godina preselio se s porodicom u Sao Paulo. Počeo je u Sao Paulu kao dječak da igra, a skauti nogometnog kluba Sao Paulo uveliko su ga počelo pratiti u ranoj dobi.

Nije imao dobru fizičku spremnost, zbog čega su sumnjali da može ostvariti svoj talent. Da stvar bude gora, 2000. godine sustigla ga je nesreća kada je zamalo ostao bez svih snova. Tada je glavom udario u dno bazena, mogao je zauvijek biti paralizovan, ali je za dlaku izbjegao katastrofu.

To je Kaka kasnije opisao kao "čludo od Boga". Zbog toga, nakon svakog postignutog gola, Ricardo podiže ruke prema gore, usmjeravajući prema nebu - ovako zahvaljuje Stvoritelju na njegovom spasenju.

Treba istaći da je Kaka izuzetno vjerski nastrojen i dda često odlazi u crkvu i na mise. Bilo je čak glasina da je prešao na islam, no ubzro je to opovrgnuto.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Kaka nosi posebnu majicu s rečenicom koja se može prevesti kao „Pripadam Isusu“. Ima i malu narukvicu, uvijek je nosi. Na ukrasu je napisana samo jedna riječ - "Isus". Inače, kad su se pojavile glasine da je nogometaš promijenio vjeru, i sam je bio jako iznenađen. Ricardo je u intervjuu tvrdio da je bio vjeran Isusu, a on sam brzo želi otkriti odakle su ti podaci i na temelju čega.

Radi se o jako dobroj osobi, koji je često donirao drugima, siromašnima, te je u svakom slučaju zaslužio sve poštovanje svijeta.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Goran86
Bilo, pricalo se
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi