Prvi gol u kvalifikacijama za EURO 2024 postignut je 1200 km dalje od Evrope

U Astani

Prvi gol u kvalifikacijama za EURO 2024 postignut je 1200 km dalje od Evrope

Edmir Škorić

Počele su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Njemačkoj, a u premijernom susretu Kazahstan je izgubio od Slovenije sa 2:1.

Utakmicom Kazahstan – Slovenija na stadionu u Astani otvoreno je takmičenje u kvalifikacijama za EURO 2024.

Navijači su na prvi pogodak morali čekati do 23. minute, kada je Maksim Samorodov glavom svladao Jana Oblaka. Bio je to lijep početak lošeg starta, jer su na kraju domaći izgubili sa 2:1.

Glavni grad Kazahstana udaljen je čak 1200 kilometara od planinskog lanca Urala, koji se smatra granicom između Evrope i Azije, pa smo tako prvi gol u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo vidjeli na azijskom tlu i daleko od Starog kontinenta.

Slovenci su na samom početku susreta imali dobru priliku za pogodak. U drugoj minuti Jure Balkovec pucao je iz slobodnog udarca, ali ga je teškom mukom odbranio Igor Shatskiy, golman Kazahstana.

Prvi pogodak u ovoj utakmici, a ujedno i u cijelim kvalifikacijama, postignut je u 23. minuti. Tada je loptu na lijevoj strani primio Yan Vorogovskiy, koji je umakao protivniku i ubacio u šesnaesterac. Tu je bio Maksim Samorodov koji je glavom svladao Jana Oblaka, golmana Atletico Madrida . Kod ovog pogotka imao je i malo sreće, jer se lopta prvo odbila od prečke, a tek onda prešla gol-liniju.

Slovence taj gol nije poremetio. Štaviše, oni su kasnije, u drugom dijelu, postigli dva i slavili tri boda na startu kvalifikacija. David Brekalo je relativno brzo po nastavku meča postigao gol za 1:1, da bi sjajni Mariborov napadač Žan Vipotnik u 78. pogodio za 2:1.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ovom pobjedom postali su Slovenci i lider grupe H. U njoj će osim Slovenije i Kazahstana igrati Danska, Finska, Sjeverna Irska i San Marino. Preostale utakmice grupe na programu su večeras.

A večeras svoje kvalifikacije počinje i Bosna i Hercegovina pod palicom novog selektora Faruka Hadžiegića. Prvi duel se igra u Zenici od 20:45 sati, a rival je Island. Za tri dana Zmajevi gostuju Slovačkoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi