Iznenađujuće lice moglo bi na klupu Manchester Uniteda: Kreator čuda mijenja Ten Haga?
37-godišnjak je godinama radio u Manchester Unitedu (Foto: Paul Phelan / AFP)

United ima rješenje

Iznenađujuće lice moglo bi na klupu Manchester Uniteda: Kreator čuda mijenja Ten Haga?

Midhat Šljivak

Erik ten Hag mogao bi na kraju sezone napustiti klupu Manchester Uniteda, a kao njegov nasljednik spominje se 37-godišnji stručnjak Kieran McKenna.

Novi šef Manchester Uniteda Sir Jim Ratcliffe želi napraviti promjene u klubu tokom ljeta. Očekuju se značajne promjene u timu, a vrlo je moguće i na mjestu menadžera.

Erik ten Hag nije nedodirljiv. Nizozemac je proteklih mjeseci imao povjerenje rukovodstva tima koje međutim sve više blijedi kako sezona odmiče kraju.

Engleski mediji tvrde da bi Ten Hag mogao napustiti mjesto menadžera Crvenih đavola na kraju sezone i donose iznenađujuće ime kao potencijalno rješenje za tu poziciju. To je aktuelni menadžer Ipswich Towna Kieran McKenna.

Ovaj 37-godišnjak radi fenomenalan posao na klupi Ipswich Towna. Trenutno je na vrhu Championshipa ispred Leedsa i Leicestera i s jako dobrim šansama za plasman u Premier ligu šest kola prije kraja prvenstva.

Oglasi

Odlični rezultati preporučili su ga Manchester Unitedu. Rukovodstvo kluba navodno ozbiljno razmišlja da mu pruži šansu i neće biti iznenađenje ako McKenna sjedne u užarenu menadžersku stolicu na Old Traffordu.

Treba svakako napomenuti da McKenna ima veliko iskustvo rada u Manchester Unitedu. Vodio je U18 tim u periodu od 2016. do 2018. godine, a zatim je od 2018. do 2021. godine radio kao pomoćnik Joseu Mourinhu i Oleu Gunnaru Solskjearu.

On je iz kluba otišao mjesec dana nakon Solskjaera. Dobio je ponudu Ipswicha koju nije želio propustiti i tri godine kasnije nalazi se na pragu plasmana u Premiership.

U prvim mjesecima borakva u ovom klubu vidljiv je bio pomak u igri Ipswicha. Uspio je klubu osigurati 11. mjesto uz seriju od 11 utakmica bez poraza koje je imao tokom februara i marta.

Već naredne sezone (2022/2023) McKenna je izborio plasman u Championship. Završio je kao drugi u Ligue One i ponovo je sezonu obilježila nevjerovatna serija utakmica bez poraza. Nije izgubio u 19 utakmica zaredom.

Oglasi

Na kraju prošle sezone potpisao je novi četverogodišnji ugovor s klubom. Svi su prezadovoljni njegovim radom, koji nije promakao ni Manchester Unitedu koji bi ga očigledno rado vidio na klupi umjesto Ten Haga.

On na klupi Ipswicha ima učinak od 73 pobjede, 33 remija i samo 19 poraza u dvije i po godine na klupi.

McKenna je veliki navijač Manchestera, metode rada su vrhunske

Kieran McKenna je veliki navijač Manchester Uniteda. Bio je presretan kada je 2016. godine dobio mogućnost da počne raditi u voljenom klubu i odmah je napustio Tottenham.

Dolaskom u omladinske selekcije napravio je vrhunski posao. O tome je govorio nekadašnji član U18 ekipe Crvenih đavola Indy Boonen.

Oglasi

"Sve je promijenio. Treninge je posvećivao narednom protivniku. Ako bismo igrali protiv West Broma trenirali bismo sve bazirajući se na sve njihove slabosti", govori Boonen.

Riječi hvale o njemu ima i direktor fudbalske reprezentacije Sjeverne Irske Jim Magilton. Upoznat je dobro s njegovim kvalitetama.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Pedantan je planer, ali svaki trening je spontan. Ništa nije uklesano u kamen da se mora raditi. On prilagođava treninge igračima i dobije ono što želi. Sve je apsolutno povezano i podređno igri", govori on.

McKenna bi sada mogao kompletirati san. Nazire se klupa njegovog voljenog kluba i ostao je samo još jedan korak do nje.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi