Sin (7) trenira fudbal, a on mu savjetuje da loptu ne udara glavom: "Ne znam koliko ću živjeti..."

Već je počeo osjećati posljedice

Sin (7) trenira fudbal, a on mu savjetuje da loptu ne udara glavom: "Ne znam koliko ću živjeti..."

Endin Čaušević

Iako se u posljednje vrijeme vijek trajanja kada su fudbaleri u pitanju znatno produžio jasno je da silni treninzi i utakmice na njihovo tijelo ostavljaju veliki trag. To je shvatio i Raphael Varane koji je za svog sedmogodišnjeg sina imao poseban savjet.

Iako ima tek 30 godina Varane je već sada u fudbalu osvojio skoro sve što je mogao. Trenutno je član Manchester Uniteda, a zlatne dane karijere proveo je igrajući za Real Madrid.

U Realu je bio čak deset godina i osvojio je sve što je mogao, a isto je uspio i s reprezentacijom Francuske. Prije tri godine iznenadio je sve odlukom da ide u Manchester United gdje mu ne ide toliko dobro kao u kraljevskom klubu.

Vijek trajanja jednog fudbalera itekako se produžio u posljednje vrijeme, ali uz još veće napore koje na tijelo ostavljaju velike tragove.

Toga je postao svjestan i Varane koji ima dosta više problema s povredama u posljednje vrijeme. No, ono čega se on plaši jesu posljedice za koje je siguran da će imati jednog dana kada bude u poznim godinama.

U razgovoru za L'Equipe priznao je da je postao sve više svjestan posljedica igranja fudbala, te da je zbog toga i svom sinu dao savjet.

Oglasi

Njegov sedmogodišnji sin također trenira fudbal, a Varane mu je rekao da što manje glavom udara loptu i objasnio je zbog čega je to uradio.

"Moj sin igra fudbal i uvijek mu govorim da ne udara loptu glavom. Ako vam svi ti udarci ne ostavljaju odmah traga znamo da posljedice kasnije dođu i veoma su traumatične", počeo je Varane i nastavio.

"Ne znam koliko ću živjeti, ali znam i svjestan sam da sam oštetio svoje tijelo. Ranije ove sezone nekoliko puta sam na utakmici Uniteda udario loptu glavom i u narednim danima osjetio sam nevjerovatan umor, kao i probleme s vidom što se ranije nije dešavalo".

"Kao fudbaler koji igra na vrhunskom nivou navikli smo na bol i da budemo kao vojnici, čvrsti momci i primjer fizičke snage. Ali, simptomi zbog svega toga su nevidljivi i posljedice dođu sigurno kasnije. Mlad sam i dalje, ali već sada osjećam posljedice i pitam se šta će tek biti kasnije".

Oglasi

Varane je ponikao u dresu Lensa iz kojeg je na ljeto 2011. godine kao tinejdžer stigao u Real Madrid za 11 miliona eura i odigrao je nekoliko zaista zapaženih sezona u dresu kraljevskog kluba.

U Manchester United stigao je na ljeto 2021. godine za 40 miliona eura, te je u dosadašnjem dijelu sezone upisao 29 nastupa.

U klupskoj karijeri ima već skoro 500 nastupa. Za Real Madrid odigrao je 360 utakmica, dok za United ima trenutno 92 nastupa, te je i u dresu Lensa igrao 24 utakmice. Što se tiče reprezentacije Francuske ima 93 utakmice za nacionalni tim, te je nakon Mundijala u Kataru iznenadio sve kada se oprostio od Trikolora.

Potražite više informacija na temu Premier league:

S Francuzima osvojio je Svjetsko i Evropsko prvenstvo kao i Ligu nacija, dok je s Realom čak četiri puta bio prvak Evrope. S kraljevskim klubom osvojio je još 14 titula, dok je s Unitedom osvojio trofej engleskog Liga kupa.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi