Šest klubova u igri: Šta čeka bh. predstavnike u Evropi?

Još je mnogo nepoznanica

Šest klubova u igri: Šta čeka bh. predstavnike u Evropi?

A. Čaušević

Premijer liga ulazi u svojih posljednjih pet kola. Prvi meč 29. kola na stadionu Asim Ferhatović Hase će večeras od 20:30 igrati Sarajevo i Široki Brijeg, bit će direktan duel timova koji se bore za izlazak na euroscenu.

Pet utakmica prije kraja sezone u Premijer ligi ništa nije gotovo, kako u borbi za Evropu, tako i za opstanak. Jedino se čeka ovjera titule prvaka od strane Zrinjskog.

U petak je FS BiH saopštio da su svi klubovi koji su na terenu bore za Evropu dobili licence za UEFA-ina takmičenja pa ukoliko sportskim putem izbore plasman na euroscenu, administrativnih prepreka za utakmice neće biti.

Za Evropu ravnopravno konkuriše šest timova, a mjesta će biti za njih četiri. Zrinjski će gotovo pa sigurno u Ligu prvaka kao prvak.

Zahvaljujući odličnom rezultatu u prošloj sezoni gdje se došlo do play-offa za Konferencijsku ligu, Zrinjski će sa koeficijentom 8.500 imati status nositelja u prvom pretkolu Lige prvaka.

To mostarskom klubu široko otvara vrata za novi odličan rezultat u Evropi, a možda i historijski plasman u grupnu fazu nekog bh. kluba.

Oglasi

Trenutno drugu poziciju drži Borac. Banjalučani bi ako završe na tom mjestu igrali prvo pretkolo Konferencijske lige i sa koeficijentom 4.000 na diobi su da budu nositelji.

Borac je blizu plasmana u prvo pretkolo Konferencijske lige, ali je još uvijek nepoznato da li će Banjalučani imati status nositelja

Ukoliko izbori plasman u kvalifikacije Konferencijske lige trenutno trećeplasirano Sarajevo sa koeficijentom 7.000 bi sigurno imalo status nositelja.

Široki Brijeg se pred 29. kolo nalazi na četvrtom mjestu. Klub sa Pecare ima 3.000 eurokoficijent te je baš kao Borac na diobi da bude nositelj.

Željezničar koji drži peto mjesto u prvenstvu ima koeficijent 2.500 i kako sada stvari stoje Plavim bi trebalo pravo čudo da budu nositelji u prvom pretkolu Konferencijske lige, pod uslovom da izbore plasman u Evropu.

Velež se uoči posljednjih pet kola nalazi na petom mjestu, ali do Evrope može osvajanjem Kupa jer će Rođeni 17. maja na Bilinom polju igrati finale protiv Zrinjskog.

Mostarski Crveni su u posljednje dvije sezone igrali Evropu, ostvarili su koeficijent 3.500 te su u istoj situaciji kao Široki Brijeg i Borac, tačnije njihov eventualni status nositelja ili nenositelja zavisi od konačnog poretka u ostalim evropskim ligama.

Podsjećanja radi, prvoplasirani klub iz Premijer lige igra prvo pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka, dok drugoplasirani i trećeplasirani odlaze u prvo pretkolo Konferencijske lige.

U prvo pretkolo Konferencijske lige odlazi i pobjednik Kup, ali ako je osvajač Kupa u prvenstvu zauzeo jedno od prva tri mjesta, onda u Konfernecijsku ligu odlazi četvrtoplasirana ekipa iz prvenstva, a ne poraženi finalista Kupa.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti