Klubovi Serije A traže izmjene medicinskog protokola

U formi u kojoj je sada će ga biti jako teško ispoštovati

Klubovi Serije A traže izmjene medicinskog protokola

Sve su glasniji protesti protiv medicinskog protokola koji je uslov za početak ekipnih treninga klubova Serije A. Isti bi se trebao početi primjenjivati od ponedjeljka, od kada su i zvanično dozvoljeni ekipni treninzi.

Međutim, vremena za promjene je sve manje. Treninzi bi trebali početi 18. maja, a nastavak sezone suspendovane zbog pandemije koronavirusa se očekuje 13. juna.

Ipak, medicinski protokol konačno dogovoren između Fudbalske federacije Italije (FIGC) i vlasti je naišao na mnošto kritika od strane klubova koji ga nazivaju nepraktičnim, pa čak i nemogućim za poštivati.

Posebno se protestuje protiv nekoliko tačaka protokola i traže njihove izmjene. Danas su i Asocijacija igrača i Asocijcacija menadžera izdali zvanično saopštenje u kojem su pozvali na promjene protkola, dok su u neslaganju posebno glasni klupski medicinari.

Tako ako jedan igrač bude pozitivan na Covid-19, čitava ekipa mora u dvosedmičnu kartantin. To u praksi znači da je sezona gotova za svaki klub u čijoj se ekipi pojavi barem jedan pozitivan slučaj, bez obzira proširila se zaraza na druge igrače ili ne.

Gotovo svima je zasmetala i tačka prema kojoj se klupski doktori i medicinsko osoblje drže pravno odgovornim ukoliko se neko "pod njihovim nadzorom" razboli od virusa Covid-19, čak iako se to desi van trening kampa.

Jedini način da se protokol potpuno ispoštuje i sezone privede kraju jeste da se čitave ekipe konstatno drže "pod ključem" u trening kampovima, zajedno sa osobljem, sve do kraja jula. Problem je što neki klubovi jednostavno nemaju uslove da sve igrače i osoblje drže u trening kampovima toliko vremena.

Jedan od tih klubova je recimo i velikan Inter, pa je direktor Beppe Marotta poručio da je protkol "bezosjećajan" i da ga nije moguće primijeniti.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Inter u svom trening kampu tako ima ukupno 27 soba što znači da nema kapaciteta za sve igrače, članove stručnog štaba i osoblje, posebno ukoliko bude pozitivnih slučajeva i karantin bude neophodan.

Prema pisanju Tuttomercatoweba, klubovi će tražiti od Lega Serie A da prenese povratne informacije o protokolu vladi i FIGC-u, te da uputi zahtjev za promjene.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti