Klubovima Premier lige saopšteno da će možda morati vratiti 820 miliona eura

Ako se prvenstvo ne nastavi

Klubovima Premier lige saopšteno da će možda morati vratiti 820 miliona eura

I engleska Premier liga, koja je dosta dugo odlijevala, je prekinula takmičenje zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Pola svijeta je bukvalno stalo zbog opasnog virusa i već sada je jasno da će epidemija osim zdravstvenih imati i izuzetno teške ekonomske posljedice. Neće dobro proći ni najveći fudbalski klubovi i takmičenja, pa tako ni engleska Premier liga u kojoj se, kada je u pitanju fudbal, obrće najveći novac.

Čelnicima Premiershipa je već saopšteno da će klubovi morati vratiti ukupno 820 miliona eura ukoliko se sezona ne nastavi i ne završi (saznaje The Athletic) - što je mogućnost koja još nije isključena.

Novac će se morati vratiti zbog kršenja uslova ugovora o domaćim i međunarodnim pravima za TV prenose, a ovakve vijesti su saopštene svim klubovima Premier lige tokom posljednjeg kriznog sastanka koji je održan jučer u Londonu.

Vjeruje se da prekid takmičenja samo kompaniju Sky, jednog od dva glavna "igrača" za prenose Premier lige u Engleskoj, već koštao ogromne novca i da je nastavlja koštati svakog dana jer nema sadržaja koji bi se mogao naplaćivati, a kompanija trpi i ogromne gubitke kada je profit od reklama u pitanju.

Inače, klubovi dobijaju novac od TV prava dva puta godišnje, u augustu i feburaru, tako da su tek nedavno dobili uplatu za kraj sezone. Ako istog ne bude, novac će morati vratiti.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zbog svega su neki klubovi već odlučni uraditi sve da se odigra barem "još koja" utakmica do kraja sezone, ako treba i pred praznim tribinama.

Podsjetimo, za sada je samo poznato da se Premier liga sigurno neće nastavljati prije maja...

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi